Branimir Štrukelj je pred začetkom pogajanj povedal, da je v tem trenutku skoraj prepričan, da se bodo sindikati dogovorili za skupen protestni shod 3. decembra. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj je pred začetkom pogajanj povedal, da je v tem trenutku skoraj prepričan, da se bodo sindikati dogovorili za skupen protestni shod 3. decembra. Foto: BoBo
Dušan Mramor Boris koprivnikar
Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki vodi vladne pogajalce, so se dogovorili, da bodo predloge natančno ovrednotili, da se bo do njih lahko opredelila tudi vlada, ki naj bi o tem vprašanju predvidoma odločala pred nadaljevanjem pogajanj, ki bodo v četrtek prihodnji teden. Foto: BoBo
Mramor razburil sindikate javnega sektorja
Vlada in sindikati vsak na svojem bregu
Nasprotujoča stališča vlade in sindikatov
Mramor prilil olja na ogenj sindikalnih pogajanj

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki vodi vladne pogajalce, so se dogovorili, da bodo predloge natančno ovrednotili, da se bo do njih lahko opredelila tudi vlada, ki naj bi o tem vprašanju predvidoma odločala pred nadaljevanjem pogajanj, ki bodo v četrtek prihodnji teden.

Koprivnikar priznava, da časa za dogovor ni veliko, s sindikati pa so še zelo narazen, zato je prav, da se vlada opredeli, do katere meje lahko glede na javnofinančno stanje v državi popusti. Pričakovanja vladne strani pa po ministrovem pojasnilu bistveno presegajo letos veljavne varčevalne ukrepe, tako da bodo morali iskati kompromis.

Sindikalisti so tudi razburjeni, ker vlada tokrat ni prišla s pisnim predlogom novih ukrepov. "Danes smo mnogo preveč časa porabili za razčiščevanje vladne pozicije. Sindikati smo namreč ugotovili, da vlada ni naredila tistega, kar je obljubila nazadnje, torej da se bo opredelila do sindikalnega predloga in posredovala svoj predlog," je v izjavi medijem po pogajanjih poudaril predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj in pojasnil, da stališče sindikatov ostaja isto in da ni mogoče iti naprej, če se vlada do njihovih stališč ne opredeli. Očitno pa imajo prav s tem težave, je dejal.

Štrukelj tudi obžaluje, da je vlada zdaj za dober teden dni zavrla pogajanja. "Čas se nam izteka in s tem hkrati raste nervoza. Upam, da bo vlada do nadaljevanja pogajanj prihodnji četrtek storila, kar je obljubila," je še dejal in spomnil, da bodo pri sindikatih v tem času potekale različne dejavnosti, ki lahko tudi že pomenijo dodatna zaostrovanja v samih pogajanjih.

Ali bodo na protestu sodelovali tudi šolniki?
Šolski sindikat Sviz se bo v četrtek opredeljeval do protestnega shoda, ki bi potekal 3. decembra, prav tako v četrtek se bosta oba policijska sindikata dogovorila o poteku nadaljnjega sindikalnega boja ter uskladila stališča in zahteve do vlade.

"Če sem čisto odkrit, nismo naredili nobenega napredka. Kot da bi se zamrznili v času, se vrtimo kot veverica v svoji kletki in ne gremo nikamor naprej. Za to v tem primeru nosi odgovornost vlada, v celoti," je bil po pogajanjih še oster Štrukelj.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Drago Ščernjavič pa je po pogajanjih ugotavljal, da so izgubili tri ure z dešifriranjem zapisnika, ker je bilo vladno razumevanje nekaterih točk popolnoma nasprotno njihovemu. Po njegovem mnenju je vladna stran danes prišla nepripravljena in ni imela protipredlogov.

Povedal je še, da pa pri iskanju prihrankov masa za plače ni edina možnost, ki jo vlada ima. Sami so ji posredovali vrsto predlogov in Ščernjavič vidi možnosti pri javnih naročilih, boljšem obvladovanju materialnih stroškov, ravnanju s stvarnim premoženjem. Vlada, tudi aktualna, pa bi lahko več naredila tudi na prihodkovni strani.

Bo treba plače preprosto znižati?
Če dogovora ne bo, pa naj bi iz EU-ja že prihajala opozorila o scenarijih poseganja v plače in druge prejemke. V tem primeru naj bi vladi preostalo le znižanje plač z intervencijskim zakonom - Delo tako danes piše o morebitnem sedemodstotnem znižanju plač.

Pogajanj se je udeležil finančni minister Dušan Mramor, ki je ob odhodu pojasnil, da gre za predvidevanja, kaj se bo zgodilo, če ne izpolnimo zavez, ki smo jih dali Evropski komisiji. Poudaril je, da moramo z vsemi ukrepi doseči, da se primanjkljaj zmanjša pod tri odstotke BDP-ja.

"Če nam to ne uspe, zelo verjetno sledijo ukrepi Evropske komisije, dodatne zahteve in med temi zahtevami so lahko tudi take po znižanju plač, na kar bi lahko vlada odgovorila le tako, da sprejme zakon o znižanju plač," je dodal finančni minister. Po informacijah o vsebini ponedeljkovega sestanka bi bilo znižanje plač z intervencijskim zakonom lahko sedemodstotno.

"Grozilni manever"
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je glede Mramorjevih napovedi o morebitnem znižanju plač z zakonom danes dejal, da gre za "grozilni manever, ki so ga že vajeni iz preteklosti". Take napovedi po njegovem mnenju povzročajo še večji nemir in jezo med zaposlenimi v policiji in tudi širše v javnem sektorju. Takšne izjave bi na četrtkovi skupni seji sveta obeh policijskih sindikatov pomenile zelo lahko odločitev, je ocenil, torej se lahko zgodita tudi ustanovitev stavkovnih odborov in takojšen konflikt z vlado.

Mramor razburil sindikate javnega sektorja
Vlada in sindikati vsak na svojem bregu
Nasprotujoča stališča vlade in sindikatov
Mramor prilil olja na ogenj sindikalnih pogajanj