Vrtovec meni, da bi vlada morala podpirati mlade družine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vrtovec meni, da bi vlada morala podpirati mlade družine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Novinarjem je pojasnil, da je vladni sklep, na podlagi katerega se subvencija za mlade družine za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja zmanjša za 60 odstotkov, "hud udarec vlade po mladih," saj naj bi mlade družine prikrajšali za denar, ki jim delno zagotavljajo ureditev družinskega življenja.

"Žalosti nas, da minister za okolje in prostor Roko Žarnić kljub pozivom javnosti ne zmore obrazložiti tega ukrepa, ki ga je predlagal" je zatrdil Vrtovec in poudaril, da je varčevanje pri mladih, sploh pri mladih družinah, neracionalno. "Že dosedanja subvencija, torej v višini 300 evrov, ni bila ravno visoka, zdaj pa smo šli tako daleč, da se sprašujemo o smiselnosti te subvencije, saj s tako majhnim zneskom, kot je 120 evrov, težko govorimo o pomoči države pri prvem reševanju stanovanjskega vprašanja."

Ocena o številu letošnjih upravičencev po Vrtovčevih besedah ostaja enaka kot lani, podatka o letošnji proračunski postavki naj ne bi bilo. "Če se račun po novem torej izide šele pri 120 evrih, to lahko pomeni, da so znesek denarja za subvencije znižali za več kot milijon evrov." Mlade družine so po njegovem mnenju lahko upravičeno ogorčene, saj je celotni potrebni znesek, ki bi omogočil ohranitev subvencij, "le drobiž v primerjavi s stotimi milijoni evrov za stanovanjske namene, ki so neporabljena v Stanovanjskem skladu RS."

"Ni vse slabo, kar je predlagala prejšnja vlada"
Predsednik MSi-ja je izpostavil, da je desna vlada, v kateri je sodelovala tudi Nova Slovenije, leta 2006 uvedla subvencijo mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in subvencioniranje tržnega najema stanovanj. "Uvedli so znesek 500 € na družinskega člana in upravičenost do 8 let prejemanja. Marsikdo si je na tej osnovi tudi najel kredit," pove Vrtovec, ki se sprašuje, "zakaj se ukinjajo vsi pozitivni ukrepi, ki jih je sprejela prejšnja vlada."
"Peticija"
V podmladku NSi-ja zahtevajo od vlade pojasnila. Prav tako pa po Vrtovčevih besedah zahtevajo, da se umakne sprejeti sklep na vladi in razveljavi že objavljen razpis na stanovanjskemu skladu.

Z današnjim dnem začenjajo zbirati podpise peticije proti znižanju subvencije. Podpise bodo zbirali 14 dni, na strankini spletni strani, po končanem zbiranju pa jih bodo predali ministru za okolje in prostor. K zbiranju podpisov peticije so povabili vse politične podmladke in druge mladinske organizacije, predvsem pa krovno Mladinsko organizacijo Slovenije.