Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je predstavil argumente proti pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je predstavil argumente proti pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Mlade Slovenije, podmladka NSi-ja, Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci predstavil argumente za to, da mladi na referendumu glasujejo proti pokojninski reformi.

"Vzporedno je potrebna tudi reforma šolstva"
Pojasnil je, da reformi nasprotujejo, ker predlagane rešitve ne zagotavljajo dolgoročne rešitve težav in, kot pravi, celo rušijo socialno državo. Poudaril je, da reforma ni bila usklajena s socialnimi partnerji, vlada pa naj bi s tem dokazala, da se ne zna pogovarjati.

Po njegovih besedah se v podmladku NSi-ja zavedajo, da je pokojninska reforma potrebna, vendar ne takšna, kot je predlagana, saj naj bi med drugim škodovala tudi mladim. S pokojninsko reformo bi se po njegovem mnenju morala namreč izvesti tudi reforma šolstva, ki bi mladim zagotavljala takojšnjo zaposlitev po koncu izobraževanja.

"Mladi se bodo tako še kasneje osamosvojili in si še kasneje uredili družinsko življenje. Mladi so porok za stabilen pokojninski sistem. Če mladi nimajo zaposlitev, noben pokojninski sistem dolgoročno ni vzdržen. S tem se ruši tudi medgeneracijski dialog in medgeneracijsko sodelovanje. Namesto da bi bili mladi, stari, na primer, 25 let, redno zaposleni za nedoločen čas, bodo na njihovem delovnem mestu delale osebe, stare 65 let," je poudaril.

"Na slabšem bodo tudi delodajalci"
Prepričan je, da podaljševanje dobe za upokojitev pomeni, da bodo na slabšem tudi delodajalci, saj naj bi starejši ljudje na delovnih mestih pomenili tveganje za več poškodb in bolniških odsotnosti, s tem pa tudi stroškov za delodajalce in državo.

Opozoril je, da vzporedno s pokojninsko reformo ni pripravljena nova demografska politika, ki bi mladim družinam omogočila boljše pogoje za ureditev dostojnega družinskega življenja, s čimer bi se dvignila tudi rodnost. Meni, da če ne bo mladih, ne moremo pričakovati stabilnega pokojninskega sistema. Če se bo število mladih še naprej zmanjševalo, trdi Vrtovec, lahko v roku desetih let znova pričakujemo novo pokojninsko reformo.

"Kar pa najbolj boli pri tej pokojninski reformi in je velik udarec za mlado generacijo, pa je to, da se z novim zakonom ukinja tudi pravica do dodane pokojninske dobe za čas rednega študija na višjih ali visokih šolah oz. fakultetah za čas registrirane brezposelnosti in tudi za čas služenja vojaškega roka. To je krivično do študentov. Študij je vrednota in vlada ga je s tem razvrednotila," zatrjuje.

"Mladi, zavrnite reformo"
"V podmladku NSi-ja menimo, da lahko največ za vzdržnost pokojninske blagajne naredimo s tem, da spodbujamo zaposlovanje mladih, ki bodo plačevali v pokojninsko blagajno, in z nastajanjem novih delovnih mest, ki jih mladi potrebujejo in jih ta trenutek nimajo. Toda predlagana reforma tega ne zagotavlja, zato kot največji politični podmladek pozivamo slovensko mladino, da pokojninsko reformo na referendumu zavrne. S tem se odpira možnost za pripravo nove pokojninske reforme, ki bo prijazna do slovenske mladine," je sklenil.