Inšpekcija v avtošolah ugotavlja vse več kršitev. Foto: RTV SLO
Inšpekcija v avtošolah ugotavlja vse več kršitev. Foto: RTV SLO

Za poostren nadzor so se na ministrstvu za notranje zadeve odločili, ker je inšpektorat v avtošolah ugotavljal vse več kršitev, ministrstvo pa je o pomanjkljivem delu avtošol prejelo tudi nekaj anonimnih prijav.

Glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Roman Klopčič je na novinarski konferenci povedal, da je inšpekcija v poostrenem nadzoru ugotavljala ustrezno število kandidatov in njihovo izobrazbo, materialne pogoje in ustrezno opremljenost vozil ter proces usposabljanja kandidatov.

Po Klopčičevih besedah inšpektorji ugotavljajo kar nekaj pomanjkljivosti v procesu teoretičnega usposabljanja kandidatov v avtošolah. Direktor direktorata za notranje zadeve Dušan Vučko po opravljenem nadzoru opozarja zlasti na izobrazbene kriterije učiteljev vožnje, za katere je prepričan, da jih bo treba poostriti.

Vučko: Stanje v avtošolah ni najbolj zadovoljivo
Inšpektorji so odkrili tudi kršitve, ki predstavljajo razloge za sum kaznivega dejanja ponarejanja listin, in v treh primerih je inšpekcija o prekršku obvestila policijo. Vučko tako meni, da stanje v avtošolah ni najbolj zadovoljivo. Ugotovitve inšpektorata bi moralo zato ministrstvo po njegovem mnenju umestiti v zakonodajni okvir.

Poostren nadzor nad avtošolami bodo nadaljevali, novembrski nadzor je namreč že pokazal rezultate, saj je od takrat samoizpis iz registra avtošol predlagalo 18 izvajalcev.

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta registriranih 134 avtošol s 116 podružnicami, letno pa se v njih usposablja približno 35.000 kandidatov.