Vstajniki vladi ne priznavajo legitimnosti. Foto: VLV
Vstajniki vladi ne priznavajo legitimnosti. Foto: VLV
Iz kabineta premierke so sporočili, da ne iščejo soja žarometov. Foto: BoBo
Več skupin vstajnikov ni želelo k premierki


Po mnenju t. i. vstajniških skupin sedanja vlada nima dovolj legitimnosti. Srečanju s premierko so se odrekle skupine 29. oktober, gibanje in stranka TRS, FemA - Feministična akcija, Nič brez nas žensk, Odbor za pravično in solidarno družbo in Solidarnost, SRP ter Gibanje VLV (nekdanji odbor vseslovenske ljudske vstaje).

"V dialog s politiki bomo stopili po tem, ko bodo izpolnili nekatere osnovne zahteve protestnega gibanja," so predstavniki omenjenih skupin zapisali v skupnem odgovoru premierki in napovedali, da bodo svoja stališča in zahteve javno predstavili prihodnji teden.
Hvala za vabilo, a ...
Prepričani so, da so njihovi predlogi "bistvenega pomena za Slovenijo" in "bi jih morala sprejeti vsaka razumna politika". Hkrati napovedujejo, da bodo poskusili pod skupnimi zahtevami poenotiti tudi druge vstajniške skupine in civilnodružbene organizacije.
Kot so še zapisali, načelno podpirajo dialog med politiki in državljani in se zato premierki zahvaljujejo za vabilo. Kot navajajo, je iz pisma razvidno, da se želi predsednica vlade seznaniti z njihovimi predlogi za sodelovanje in s tem začeti odprt dialog z njimi.
"A pogovor brez dnevnega reda v kakofoniji udeležencev z velikim številom zahtev in pričakovanj po našem mnenju ne more prinesti ničesar drugega razen fototermina za medije, ki nam ni potreben, in verjamemo, da tudi predsednici vlade ne," so dodali.

Dosegli le dogovor o pogovorih
Nekaj skupin pa se je sestanka vendarle udeležilo, a z izkupičkom niso zadovoljni. Koordinator Delavsko-punkerske univerze Luka Mesec je za Dnevnik Televizije Slovenija pojasnil, da je "šlo v bistvu za posvetovalni sestanek vsake izmed vstajniških skupin, ki je predstavila svoja pričakovanja do vlade". Ob tem je dodal, da so sami s sestankom zelo nezadovoljni, saj so predstavili pet izhodišč za razmišljanja (referendum, boj proti korupciji, uravnoteženje javnih financ, bančni sektor in privatizacija). "Ampak nikjer nismo na nobeni od teh točk dobili nekih zagotovil od premierke, da bo zadevo uredila drugače, kljub temu da smo predstavili zelo tehtne pomisleke."

Nikola Janković iz Neposredne demokracije zdaj pa je razložila, da kakšnega posebnega dogovora niso dosegli: "Dogovorili se nismo nič, razen tega, da se bomo pogovarjali naprej." Pogovore med predstavniki vlade ter različnimi skupinami in iniciativami pa bo koordinirala državna sekretarka Tamara Vonta.

Več transparentnosti pri dialogu s civilno družbo
Vesna Bukovec
(civilna iniciativa Mreža za neposredno demokracijo) pa pravi, da so vlado seznanili s svojimi stališči in pričakovanji. Vlado so pozvali, je še razložila, naj v prihodnje bolj transparentno skliče dialog s civilno družbo. "Zdaj bo pač razpisana neka tema oz. bo izbrana neka tema in pričakujemo, da bo potem v javnosti objavljeno in da bodo vsi zainteresirani vabljeni, da lahko sodelujejo v takem pogovoru," pravi in dodaja, da se ji najpomembneje zdi to, da bodo sklepi, ki jih bodo na teh posvetih sprejeli, zavezujoči. "Edino tako je lahko dialog s civilno družbo relevanten."

Bogovič: Naj ne jemljejo legitimnosti vladi
V kabinetu predsednice vlade so glede tega pojasnili, da današnje srečanje "ni mišljeno kot promocija ene ali druge strani, ampak kot izkazana namera in obljuba predsednice vlade, da začne dialog s predstavniki civilnodružbenih gibanj". Na razloge vstajniških skupin se je na današnji novinarski konferenci odzval tudi predsednik SLS-a Franc Bogovič. Kot je dejal, ne razume tistih, ki jemljejo kredibilnost in legitimnost odločanju te vlade.

Vstajnike poziva, naj postrežejo z rešitvami, ne pa, da jemljejo legitimnost vladi. Če bodo predlogi dobri, jih bo politika znala upoštevati. Poziva jih tudi, da se organizirajo v stranko in tako na volitvah dobijo podporo volivcev. Oglasili so se tudi v organizaciji Hervardi, kjer so opozorili, da na današnji sestanek niso vabljena vsa civilna gibanja, ki so svoja mnenja predstavljala v DS-ju in na pogovoru s predsednikom DZ-ja, ampak le tista, ki so na protestih zahtevala padec vlade Janeza Janše.

Več skupin vstajnikov ni želelo k premierki