O odhodu Averja se je ugibalo že nekaj časa. Foto: MMC RTV SLO
O odhodu Averja se je ugibalo že nekaj časa. Foto: MMC RTV SLO
Vzajemna
Skupščine Vzajemne se lahko udeležijo vsi člani Vzajemne, ki najpozneje konec četrtega dne pred skupščino pisno prijavijo svojo udeležbo, njihove glasovalne pravice pa lahko na skupščini zastopajo tudi pooblaščenci. Če nameravajo pooblaščenci organizirano zbirati pooblastila, morajo zavarovalnico o tem obvestiti najpozneje 21 dni pred skupščino, zbrana pooblastila pa ji predložiti najmanj sedem dni pred skupščino. Foto: MMC RTV SLO
Aver odhaja s čela Vzajemne

Kot so še sporočili iz Vzajemne, so oblikovali kadrovsko komisijo nadzornega sveta, ki bo nadzornemu svetu predlagala nove člane uprave.
Kot je znano, je v začetku oktobra agencija za zavarovalni nadzor (AZN) začela postopek zoper Vzajemno, ki bi lahko privedel do razrešitve zdajšnje uprave z Boštjanom Averjem na čelu. Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Mihael Perman je takrat dejal, da bo vodstvo Vzajemne imelo nekaj časa, da se izreče glede načrtovanega ukrepa agencije. Prav zato so se nadzorniki danes tudi sestali. Razlogi za razrešitev sicer še niso znani.

Izredna skupščina 6. novembra
Uprava Vzajemne je sicer že pred tem objavila sklic izredne skupščine, na kateri naj bi odločali o odpoklicu štirih nadzornikov. Skupščina, sklicana na zahtevo Zveze društev upokojencev, bo 6. novembra.

Po predlogu bodo na skupščini v Laškem iz nadzornega sveta zdravstvene zavarovalnice Vzajemna odpoklicali štiri izmed šestih nadzornikov, in sicer Gregorja Primica, Jožeta Benčino, Ivana Sepaherja ter Dejana Rituperja. V naslednjem štiriletnem mandatu pa naj bi interese približno 900.000 zavarovancev v nadzornem svetu zavarovalnice zastopali predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak ter Jože Bučer, Frančiška Ćetković in Tomaž Banovec.

Upokojenci Vzajemni očitajo neprimerno rabo sredstev
Kot je znano, nameravajo z imenovanjem med nadzornike (v nadzornem svetu sta sicer še dva predstavnika delavcev - Darja Korpar in Primož Igerc) upokojenci aktivneje sodelovati pri porabljanju denarja Vzajemne. Kot je znano, upokojenci Vzajemni očitajo namenjanje denarja za komercialne produkte, tj. življenjska zavarovanja, namesto da bi zavarovalnica znižala ali vsaj ne zviševala premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Potrebnih 15.000 pooblastil so v zvezi zbrali nekaj pred koncem septembra.

Na skupščini pa bodo odločali še o nekaterih spremembah statuta, ki jih uprava predlaga na podlagi junija noveliranega zakona o gospodarskih družbah. Spremembe se nanašajo na sklic in izvedbo skupščin.

Aver odhaja s čela Vzajemne