Kaj počne Vzajemna zdravstvena zavarovalnica? Pooblastila, ki jih je zbral ZDUS, kažejo, da zavarovanci niso zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO
Kaj počne Vzajemna zdravstvena zavarovalnica? Pooblastila, ki jih je zbral ZDUS, kažejo, da zavarovanci niso zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO

Uprava v Vzajemni se je lotila 'lastninjenja' zasebnih sredstev po vzoru lastninjenja tovarn, torej je posnemala le spretne in brezobzirne slovenske vzornike. S tem, ko so ovirali nadzor lastnikov, so želeli na lahek način priti do velikih prihodkov.

Mateja Kožuh Novak, predsednica ZDUS-a
Mateja Kožuh - Novak
Zamenjava nadzornikov je prvi cilj ZDUS-a, ki zastopa del zavarovancev Vzajemne. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik
Zdravniške storitve niso zastonj, opozarjajo upokojenci. Foto: EPA

di, dokazala oktobrska skupščina Vzajemne. ZDUS, ki ima pooblastila zavarovancev, bo, kot kaže, zamenjal nadzornike.

Kot je znano, je bil osnovni namen ustanovitve Vzajemne zdravstvene zavarovalnice (ustanovljena je bila iz namenskih sredstev prostovoljnega zavarovanja, ki so se zbirala pri ZZZS-ju) imeti zavarovalnico, ki bo delovala po principu medgeneracijske solidarnosti. To pomeni, da premije ne pripadajo tistemu, ki jih je vplačal (njegov denar se ne kopiči le zanj), ampak se sredstva porabijo za tistega, ki jih v tem trenutku potrebuje, torej po principu "danes ti meni, jutri jaz tebi". Vzajemna ima tako okoli 900 tisoč zavarovancev z naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, velik del teh pa predstavljajo upokojenci.

Med njimi je zavrelo ob napovedih širjenja poslovanja Vzajemne, ki želi po besedah vodilnih "trgu ponuditi nove zavarovalniške produkte", kar je po mnenju upokojencev skregano z logiko namena delovanja zavarovalnice. Zato se ZDUS, ki upokojence zastopa že od junija, trudi priti na skupščino zavarovalnice s svojimi zastopniki in tam s pridobljenimi pooblastili zavarovancev zamenjati nadzorni odbor in poiskati odgovore na vprašanja o, po njihovem mnenju, dvomljivem poslovanju Vzajemne. Skupščina bo prve dni oktobra, ZDUS pa pooblastila že ima.

MMC je o tem, kaj je narobe v Vzajemni in kaj menijo, da se v njej na škodo zavarovancev dogaja, povprašal predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije, Matejo Kožuh Novak.

Ali Vzajemna dela to, kar bi morala?
Kaj je torej bistvo problema Vzajemne in kaj ZDUS prek pooblastil zavarovancev očita vodstvu zavarovalnice? Mateja Kožuh Novak je očitke strnila v sledeče ugotovitve:
- Vzajemna k odločanju o načrtih in aktivnosti Vzajemne ne pusti lastnikov,
- upravljanje je prerazkošno,
- denar se porablja za sponzoriranje tekmovalnega športa, namesto da bi ga porabljali za sponzoriranje promocije zdravja širše populacije,
- postavlja se vprašanje, ali zavarovalnica posluje po zakonih in pravilih,
- nekaj sredstev je zavarovalnica "vtaknilia"v dvomljive sklade in jih nato izgubila, kar pomeni, da del sredstev ni bil porabljen za namen, za katerega je zbiran.

Denar bo šel v zasebne žepe
V zvezi z najslabšim mogočim scenarjem, ki bi se lahko zgodil, če zavarovanci in hkrati solastniki ne bi ukrepali, pa je Kožuh Novakova dejala, da se bo po njihovem prepričanju denar še naprej porabljal za druge namene kot za tiste, za katere je bil zbiran. Upokojenci se bojijo, da bo šel del denarja neupravičeno v zasebne žepe, upokojenci pa bodo še naprej ostali pred vrati zavarovalnice brez možnosti nadzorovanja dela uprave.

"Ne vemo, kako poslujejo in kam dajejo zbran denar"
Po mnenju Kožuh Novakove se negativne posledice za zavarovance že čutijo. Med njimi je povišana stopnja mesečnega prispevka, ki se je zvišal spomladi, in to "kljub temu, da je imela Vzajemna (skriti) dobiček". Zavarovanci, ki so tudi lastniki Vzajemne, pa še vedno ne vedo, "kako poslujejo in kam dajejo zbrana sredstva", je dejala predsednica ZDUS-a.

Uprava Vzajemne se je po mnenju ZDUS-a lotila "lastninjenja" zasebnih sredstev po vzoru lastninjenja tovarn, pri čemer je posnemala le spretne in brezobzirne slovenske vzornike. "S tem, ko so ovirali nadzor lastnikov, so želeli na lahek način priti do velikih prihodkov," meni na ZDUS-u.

"Nadzorni svet bo zamenjan"
Kaj se bo torej zgodilo na oktobrski skupščini in kateri bodo prvi ukrepi, če boste uspešni?
"Na oktobrski skupščini bomo zamenjali nadzorni svet. Predvidevamo, da bosta prvi dve nalogi novega nadzornega sveta sprememba statuta, ki naj zagotovi vsem prebivalstvenim skupinam, ki so lastnice Vzajemne, možnost nadzora poslovanja uprave in pa nekajletni vsebinski in finančni pregled poslovanja uprave," je napovedala Mateja Kožuh Novak.

Uprava v Vzajemni se je lotila 'lastninjenja' zasebnih sredstev po vzoru lastninjenja tovarn, torej je posnemala le spretne in brezobzirne slovenske vzornike. S tem, ko so ovirali nadzor lastnikov, so želeli na lahek način priti do velikih prihodkov.

Mateja Kožuh Novak, predsednica ZDUS-a