Najbolj slikovit odziv na domnevno centralizacijo države z Jankovićevim mandatarstvom je dal celjski župan, Bojan Šrot. Foto: BoBo
Najbolj slikovit odziv na domnevno centralizacijo države z Jankovićevim mandatarstvom je dal celjski župan, Bojan Šrot. Foto: BoBo
Nova županska pobuda

Novo slovensko vlado, kdor koli jo bo že vodil, čaka težko delo. Kampanja pa bo, kot kaže, imela močan lokalni odmev. Odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da vstopi v volilni boj, ne sproža burnih reakcij le pri strankarskih tekmecih. Zelo glasni so tudi štajerski in pomurski župani, ki so začeli povezovati v za zdaj še neformalno koalicijo za večjo avtonomijo vzhodne Slovenije. Prepričani so namreč, da bi morebitni premier Zoran Janković državo še bolj centraliziral.

Jankovićeva ekipa in slog vladanja nakazujeta, da bi kot premier državo, v kateri bi že tako favorizirana Ljubljana imela pod nadzorom ves državni denar in vse vzvode odločanja. Vzhodna polovica pa bi postala drugorazredna provinca. Tako je slišati med nejevoljnimi župani, sicer le kot provokacija, a vseeno, omenja se celo odcepitev, je za Dnevnik naše televizije poročal Tomaž Bratož.

Mariborski župan Franc Kangler tako pravi, da ga je strah, "da smo na pohodu še večje centralizacije, kot smo je bili vajeni doslej, zato smo se nekateri župani odločili, da spregovorimo, da slovenski javnosti sporočimo, da želimo administrativno samostojnost /.../ mislim, da je napočil čas. V nasprotnem primeru bomo priče takšnemu pohodu centralizacije, ki mu nismo bili niti za časa Beograda."

Oglasil se je tudi celjski župan Bojan Šrot, ki, bolj za provokacijo, govori kar o odcepitvi vzhodne Slovenije. V četrtek so mediji navajali naslednje Šrotove besede: "Organiziramo protestno akcijo. Pa ne proti Zoranu Jankoviću, čigar programska stranka bi kandidirala na volitvah, temveč proti organizaciji Slovenije. Želimo avtonomijo vzhodne Slovenije," je poudaril celjski župan. Po njegovih besedah ne bodo zahtevali konfederalne ureditve Slovenije, saj naj bi bilo to preveč. Zavzemali se bodo za neke vrste deželnih vlad, kot jih poznajo v Nemčiji in Avstriji. Šrot upa, da se bo akcije udeležilo čim več ljudi in da bo akcija stekla še pred volitvami.

Tudi murskosoboški župan Anton Štihec pristavlja svoj lonec: "Mi moramo vedno prositi tudi v Ljubljani za dovoljenje, da se dogovorimo za večje razvojne projekte, ne glede na državno mejo. Počutimo se kot drugorazredni državljani. Tega si pač ne bomo dovolili. Slovenija ni Ljubljana. Slovenija je več občin." Vsi trije bodo v teh dneh obiskali avstrijske deželne oblasti, kjer bodo spoznavali, kako deželna pokrajina varuje občine pred premočno državo.

"Vzhodna naveza" naj bi neformalno štela skoraj vse župane, ne glede na strankarsko poreklo. Od Trojan naprej. To pa je tudi točka, od koder izvira največ ugibanj o Jankovićevem volilnem dometu. O ustanovitvi stranke sicer zaenkrat še ne razmišljajo. V podkrepitev enakopravne države za vse pa pripravljajo velik dogodek prav na Trojanah.

Nova županska pobuda