Wiitakorpi je v ponedeljek v odstopni izjavi zapisal, da želi ohraniti ugled podjetja, čeprav sam ni predmet preiskave finskih kriminalistov. Foto: MMC RTV SLO
Wiitakorpi je v ponedeljek v odstopni izjavi zapisal, da želi ohraniti ugled podjetja, čeprav sam ni predmet preiskave finskih kriminalistov. Foto: MMC RTV SLO
Finska policija je preiskavo v Patrii začela sredi maja. Foto: RTV SLO

Wiitakorpi je osumljen podkupovanja in gospodarskega vohunjenja, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnil vodja policije v Helsinkih Kaj-Erik Björkvist. Medtem je direktor v odstopu, ki je v Ljubljani spremljal svojega naslednika, potrdil, da je bil zaslišan, zanikal pa, da bi bil kadar koli vpleten v koruptivna dejanja.

Novi direktor finske Patrie Heikki Allonen je na novinarski konferenci po srečanju z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem izrazil upanje, da bo stik z ministrom obrodil čimprejšnje sadove. Minister je uvodoma povedal, da je bil zaradi ponedeljkovega odstopa Wiitakorpija presenečen in se je zato čim prej želel sestati s predstavniki podjetja, da bi se seznanil z razlogi za odstop in da bi spoznal tudi novega direktorja Patrie Allonena. Kot je poudaril, mu je Wiitakorpi dejal, da je odstopil iz osebnih razlogov tudi zato, da bi zaščitil ugled podjetja in tudi Finske, ki slovi kot država z najnižjo stopnjo korupcije.

Kot je med drugim poročala TV Slovenija, pa naj bi v Slovenijo kmalu spet prispeli finski preiskovalci. Govoriti naj bi želeli z okoli 10 slovenskimi državljani. Predvsem naj bi jih zanimala pogodba, ki jo je Patriina hčerinska družba, Patria vozila, podpisala z avstrijskim podjetnikom, prvim možem Steyrja, Hansom Wlfgangom Riedlom.

Wiitakorpi je v ponedeljek v odstopni izjavi zapisal, da želi ohraniti ugled podjetja, čeprav sam ni predmet preiskave finskih kriminalistov. Toda finska policija je danes sporočila, da je preiskava uvedena tudi proti zdaj že nekdanjemu prvemu možu Patrie, poroča APA.

Zaslišan že julija?
Wiitakorpi naj bi bil že julija zaslišan kot osumljenec, njegov status pa se do zdaj ni spremenil, je po poročanju APA sporočila finska policija. Sumijo ga, da je podkupoval in izvajal industrijsko vohunjenje, so še pojasnili.

Finska policija je preiskavo v Patrii začela sredi maja, ker naj bi obstajal sum, da je podjetje v Sloveniji in Egiptu podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe o izdelavi oklepnikov. V okviru preiskave, pri kateri sodelujeta tudi slovenska policija in tožilstvo, je finska policija do zdaj zaslišala in aretirala več oseb. Eden izmed glavnih osumljencev naj bi bil od danes znova na svobodi, poroča APA.

Wiitakorpi je pretekli teden v Sloveniji tudi obiskal obrambnega ministra Karla Erjavca. Na novinarski konferenci po sestanku je povedal, da je preiskava v podjetju jasno pokazala, da nihče iz Patrie ni ničesar plačeval slovenskim uradnikom, ki so bili povezani z nakupom patrij. Minister Erjavec pa je že pred tem napovedal, da bo uveljavil v pogodbi zapisano protikorupcijsko klavzulo, če se bo izkazalo, da je do korupcije prišlo, vendar pa policija in tožilstvo vsaj za zdaj še nista predstavila podatkov, ki bi jo dokazovali.

Sicer naj bi se finski kriminalisti po poročanju APA že pripravljali na nadaljnje aretacije. Neuradno naj bi šlo za že omenjenega Riedla in poslovneža slovenskega rodu Walterja Wolfa, še navaja APA.