Walter Wolf zanika, da bi dajal kakršno koli podkupnino. Foto: BoBo
Walter Wolf zanika, da bi dajal kakršno koli podkupnino. Foto: BoBo
Slovenska vojska na Kosovu, patria
Posel z osemkolesniki je bil na začetku vreden 278 milijonov evrov. Foto: Reuters
Walter Wolf zanika obtožbe

Dunajski posrednik pri poslu s patriami, Wolfgang Riedl, je obtožen, da je vodil kriminalno združbo, poslovnež Walter Wolf pa, da je sodeloval, in sicer tako, da je vplivnežem na Hrvaškem in v Sloveniji obljubljal provizije, nato pa svoje bančne račune dal na razpolago za pranje denarja, je za TV-Dnevnik poročal Matej Hlebš.

Provizija ob sklenitvi posla s Patrio je bila zakonita, trdi Wolf, dobil pa naj bi jo zato, ker je Riedlu kot industrijskega partnerja za Patrio priporočil Ivana Črnkoviča.

"Riedlu sem rekel, da je najbolje, da vzame njega. On ima zveze na obrambnem ministrstvu in pri Gorenju. Gorenje je imelo denar, ker so ga potrebovali za novo halo. Črnkovič je imel zveze in vse drugo," pravi Wolf.
Na Dunaju prepričani: Wolf je bil odgovoren za plačilo SDS-u
A prav prek Črnkoviča in Wolfa, tako dunajsko tožilstvo, naj bi bilo načrtovano izplačilo provizije za SDS. "Denar za SDS naj bi se izplačal prek Walterja Wolfa oziroma njegovega podjetja in o tem sem bil obveščen," je, denimo, na svojem zaslišanju povedal predstavnik Patrie Reijo Niitynen, ki je še dodal, da ga je o tem poleti 2005 seznanil Riedl na poti v Slovenijo.

"On je govoril z Riedlom, to mene vprašati je preveč. Od mene, vam povem, ni nihče dobil enega pfeniga. Nihče me ni vprašal, da moram komu kaj plačati, in s tem je stvar končana," je Wolf zanikal obtožbe dunajskega tožilca.
Zapletene poti denarja
Patria je sicer provizije izplačala februarja 2007. Riedl, ki je prejel 3,6 milijona evrov, naj bi dva milijona nakazal Wolfovemu podjetju ICB, ICB pa 700.000 evrov na dunajski bančni račun tajskega poslovneža Apichata Sirithaporna.
Z Apichatovim pooblastilom naj bi ta denar dvignil Riedl in ga skupaj s še 200.000 evri v kovčku izročil Apichatu na dunajskem letališču. Vsaj tako trdi Riedl, kar pa je Apichat, ko so ga spomladi letos zaslišali na Tajskem, zanikal.
A Wolf trdi malce drugače: "Ni zanikal na Dunaju, zanikal je na Tajskem. Apichat je imel račun na Dunaju, Tajec pa ne sme imeti računa v tujini."

Riedlu verjame tudi zato, ker se Apichat ni nikdar pritožil, da denarja ne bi prejel. "Nikoli se ni pritožil, kaj je z mojim denarjem, denarja nisem dobil," še trdi avstrijski poslovnež s petimi potnimi listi, tudi slovenskim.
Kdo je vzel kovček z denarjem?
Vprašanje, kdo je vzel kovček z 900.000 evri - Riedl ali Apichat -, je pomembno zato, ker dunajski tožilec prav zaradi Apichatovih navedb sklepa, da je kovček obdržal Riedl in ga februarja 2007 prinesel v Slovenijo Jožetu Zagožnu oziroma za SDS. Sicer pa je dunajski tožilec doslej edini, ki trdi, da naj bi SDS že prejel denar - iz slovenskega obtožnega predloga to namreč ni razvidno.

Walter Wolf zanika obtožbe