Predsednica gospodarskega foruma SDS-a Zofija Mazej Kukovič. Foto: www.eu2008.si
Predsednica gospodarskega foruma SDS-a Zofija Mazej Kukovič. Foto: www.eu2008.si

Predsednica Gospodarskega foruma SDS-a Zofija Mazej Kukovič je na novinarski konferenci predstavila glavne argumente za referendumsko zavrnitev pokojninske reforme in zakona o preprečevanju dela na črno.

"Zakon o delu na črno utesnjuje medsosedsko pomoč"
Pojasnila je, da pri zakonu o preprečevanju dela na črno, "ki utesnjuje medsosedsko pomoč", ne gre samo za pomoč pri delu, temveč tudi za odnose, varnost in dobro počutje med ljudmi. Opozarja, da zakon ne rešuje tistega, kar bi moral, in da pravzaprav kaznuje le malega človeka.

"Gremo v sistem, ko bodo ljudje drug drugega prijavljali. Recimo, nekdo ne bo šel na kmetijo brez skrbi pomagat delat in bo imel občutek, ali pomaga v skladu s tem, kar piše v zakonu, ali bo delal kaj takega, kar se šteje za pomoč, pri kateri bi moral biti registriran," je dejala.

Preprečitev medsosedske pomoči je po njenem mnenju nekaj najhujšega, kar se je zgodilo v tem zakonu. Ob tem je še dodala, da bi bilo delo na črno mogoče omejevati tudi po obstoječem zakonu, vendar, kot pravi, inšpektorji hodijo le v urejena podjetja, v neurejenih "pa jih ni slišati".

"Kako naj zaupam nekomu, ki zapravi toliko"
Glede pokojninske reforme je dejala, da vlada deluje kot družina na kmetiji, na kateri je strela udarila v hlev, poln živali, člani družine pa so si, preden so začeli razmišljati, kako bi rešili živali, odrezali velik kos kruha.

Vlada je namreč po njenih besedah vsako leto zapravila dve milijardi evrov več, kot je bilo prihodkov v državno blagajno. "Temu se reče slabo gospodarjenje. Kako naj zaupam nekomu, ki zapravi toliko, da je ta reforma tista, ki bo reševala vso to luknjo. Lepo vas prosim," se sprašuje Mazej Kukovičeva.

"Nič ne gre navzgor. Nič se ne izboljšuje. Vsa dobrobit bi bila v tem, da bi se sekirali, kako teh 60 tisoč dodatnih brezposelnih zaposliti, kako mlade zaposliti in jim dati priložnost, ne pa jim je celo izmikati s tem, da bomo jutri delali celo do 65. leta," meni.

"Vlada - slab gospodar, ki zapravi preveč"
"Glavni kontra pokojninski reformi: Najprej, slab gospodar, ki je zase zapravil preveč - to je vlada. Napačna izbira prioritet. Danes bi morala biti prioriteta, kako zaposliti mlade in brezposelne. Tretjič, pritisk na ženske je resnično tako grd v tem primeru, če bodo delale do 65. leta in jim bodo odvzete pravice za materinstvo. Tudi fizična dela ne morejo biti izenačena s tistimi deli, ki so manj naporna oz. povzročajo manj vplivov na zdravje," je pojasnila ključne argumente proti reformi.

Dodala je še, da zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju prinaša nekaj dobrih rešitev, vendar te nikakor ne odtehtajo slabih.