Odlikovance naj bi izbirali le štirje znotraj združenja, drugi pa naj bi zanje izvedeli šele na podelitvi. Foto: MMC RTV SLO
Odlikovance naj bi izbirali le štirje znotraj združenja, drugi pa naj bi zanje izvedeli šele na podelitvi. Foto: MMC RTV SLO
Po statutu združenja Sever lahko le upravni odbor državnim organom pošilja predloge za podelitev državnih odlikovanj. Foto: MMC RTV SLO
Na seji upravnega odbora 12. januarja so, da bi zaščitili integriteto združenja, sprejeli sklep, da podpirajo vse dejavnosti, ki jih je organizacijski odbor izvedel za počastitev 20-letnice akcije Sever. Foto: www.akcijasever.si

Podelitev odlikovanja Tomažu Ertlu ob 20-letnici akcije Sever predsednika države Danila Türka še vedno dviguje prah, saj sta stranki SDS in SLS zaradi tega tudi podali ustavno obtožbo proti predsedniku. A v vsej zgodbi iz združenja Sever ni prišla nobena izjava glede tega dejanja, vsaj ne do pred kratkim, ko so opozorili na kršenje statuta združenja.

Za organizacijo proslave je upravni odbor združenja pooblastil peseben organizacijski odbor. Podpredsenik Društva Sever za Koroško Zlatko Halilovič, ki je tudi sam bil v tem odboru, je pojasnil, da sami niso imeli pooblastila za izbor nagrajencev. Te so po njegovih besedah izbrali štirje: predsednik združenja Milan Horvat, generalni sekretar Anton Povzek, eden izmed treh podpredsednikov Tomaž Čas in član upravnega odbora Emerik Peterka.

Na upravnem odboru ni bilo debate o odlikovanju
Vsi drugi naj bi za odlikovance izvedeli na sami proslavi. Kar naj bi bilo najbolj problematično, pa je to, da po statutu združenja lahko le upravni odbor pošilja državnim organim predloge za podelitev državnih odlikovanj, o tem pa se na upravnem odboru sploh ni govorilo.

To je za MMC potrdil tudi predsednik združenja Horvat, ki je le dejal, da so iz urada predsednika poslali obvestilo, da lahko izberejo tri kandidate za odlikovance. Možnost, da bi lahko za odlikovanje predlagali celotno združenje, pa zavrača, češ da ne pokriva vseh ljudi, ki so sodelovali v akciji pred 20 leti.

Najprej želeli razčistiti znotraj združenja
In zakaj se niso drugi presenečeni člani oglasili že takoj po proslavi? Halilovič pravi, da so želeli zadevo razrešiti najprej znotraj združenja, zato so na generalnega sekretarja naslovili veliko zahtev po izredni seji odbora, a je ta sejo sklical šele za 24. december, kar pa je bilo absolutno nesprejemljivo. Tako so se nato odločili za 12. januar.

Za nazaj uzakonili početje
Na seji je bil tudi Halilovič, ki je pojasnil, da so se štiri ure menili, kaj storiti. Na koncu so se odločili sprejeti dva sklepa, s katerima so želeli zaščititi integriteto združenja. Kot je objavil predsednik Horvat, sta se glasila: "Upravni odbor Združenja Sever podpira vse aktivnosti, ki jih je organizacijski odbor izvedel za obeležitev akcije Sever, in mu izreka priznanje ter zahvalo za opravljeno delo." Drugi pa se je glasil: "Vse ugotovljene pomanjkljivosti iz razprave upravni odbor upošteva pri naslednjih projektih."

Sklep so podprli vsi, razen eden je glasoval proti, eden pa je bil vzdržan. S tem so za nazaj uzakonili neprimerno dejanje. A kot pravi Halilovič, člani odbora zapisnika s sestanka sploh še niso prejeli.

Na skupščini 6. marca zamenjava vodstva
Zadeve želijo dokončno razrešiti na volilni skupščini 6. marca, ko bodo volili novo vodstvo, torej predsednika in tri podpredsednike. V upravnem odboru sicer sedi še 12 predstavnikov področnih policijskih veteranskih društev.