Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Med prihodki so prispevki zaposlenih načrtovani v znesku 3,7 milijarde evrov, kar je za 6,9 odstotka oziroma za 238,8 milijona evrov več od ocene za letos. Prispevke delodajalcev pa načrtujejo v znesku 2,1 milijarde evrov, kar je za 6,8 odstotka oziroma 137,4 milijona evrov več od ocene za letos, je na seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) povedal namestnik generalnega direktorja zavoda David Klarič.

Milijardno luknjo krije proračun

Ne glede na to, da gre v tem primeru samo za en mesec, se pravi samo za januar, bo marsikateremu, glede na vse to, s čimer se ljudje z manjšimi prihodki ukvarjajo, nekaj pomagalo.

Anka Tominšek, predstavnica Zveze društev upokojencev

Državni proračun bo za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda po načrtu nakazal 1,017 milijarde evrov. To bo za 35,6 odstotka oziroma 266,9 milijona evrov več od ocene za letos. Kot razlog je Klarič navedel, da se bodo skupni odhodki po načrtu zvišali bolj od davčnih prihodkov in prihodkov iz državnega proračuna za pokojnine in druge prejemke po posebnih predpisih.

Finančni načrt poleg tega predvideva sredstva Kapitalske družbe (KD) v znesku 65 milijonov evrov.

Med odhodki bo 84,8-odstotni delež namenjen izplačilu pokojnin. To je za 9,7 odstotka več kot v oceni za leto 2023.

8,2-odstotni dvig pokojnin

Sorodna novica Mesec: Izhodišča za pokojninsko reformo gredo po novem letu v obravnavo

Finančni načrt upošteva tudi uskladitev pokojnin, ki se bo v skladu s proračunskimi dokumenti delno izvedla že v januarju, ko bo znašala 8,2 odstotka.

Po poročanju Radia Slovenija gre za eno višjih uskladitev v zadnjih letih, vredno 562 milijonov evrov.

Pokojnine se bodo potem februarja redno uskladile po sistemskem pokojninskem zakonu, pri čemer bo upoštevana tudi delna uskladitev v januarju. Pri redni uskladitvi v februarju bo izveden tudi poračun za januar.

Pri dodatkih za pomoč in postrežbo ter invalidninah za telesno okvaro je napovedana uskladitev v marcu, in sicer v višini 5,4 odstotka. Toliko namreč v jesenski napovedi gospodarskih gibanj znaša letna stopnja inflacije za leto 2023. Po oceni bo to povečanje skupaj pomenilo približno devet milijonov evrov.

Prav tako sprejeti dokument predvideva izplačilo letnega dodatka v juniju. Za to je načrtovanih 177 milijonov evrov.

Finančni načrt je po Klaričevem zagotovilu pripravljen v skladu z ustreznimi pravnimi podlagami. Hkrati so upoštevana makroekonomska izhodišča iz jesenske napovedi gospodarskih gibanj 2023.

Zagotovljena pokojnina 744 evrov

Najnižja pokojnina, izplačana januarja, bo 335,54 evra, zagotovljena pokojnina pa 744,15 evra, je povedal direktor sektorja za izvajanje zavarovanja na zavodu Andraž Rangus.

Poleg tega so sprejeli program dela in kadrovski načrt za leto 2024, ki dovoljuje 814 zaposlenih. Svet je ob tem pozval vodstvo zavoda, naj na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti posreduje gradivo, iz katerega bo razvidna potreba po zvišanju dovoljenega števila zaposlenih.

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež je v razpravi povedal, da je glede na število kadrov vsaj 20 odstotkov dela preveč. Vendar pa po njegovih besedah ni mogoče pričakovati, da bi dobili 20 odstotkov več zaposlenih.

Zpiz bi moral dobiti dovoljenje za dodatno zaposlitev šestih ljudi, je povedala predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek. Že za leto 2023 je bilo po njenih besedah dovoljenih le 814 zaposlenih oz. le deset več kot v letu prej, čeprav so prosili za 820.