Če vlada kmetom ne bo prisluhnila, bodo traktorji zaprli pomembne ceste. Foto: BoBo
Če vlada kmetom ne bo prisluhnila, bodo traktorji zaprli pomembne ceste. Foto: BoBo
Sestanka se je udeležilo približno 100 kmetov. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Kmetje čakajo na odgovor vlade, od katerega bo odvisna odločitev o protestu. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Kmetje vladi napovedujejo upor

Kot je poročal dopisnik Radia Slovenija Danijel Poslek, bodo kmetje zahteve jutri predali predstavnikom finančnega ministrstva. Za kmete obdavčitev kmetijskih in gozdnih površin nikakor ni sprejemljiva, saj za številne kmetije pomeni skorajšnji propad.

"Mislim, da če do tega pride, bomo nekaj časa še zdržali, v petih letih pa bo prav gotovo propadlo 30 odstotkov slovenskih kmetij," je dejal Janko Mazej. Današnjega sestanka se je udeležilo približno 100 kmetov, ki so prepričani, da je predlog novega davka tudi pot v nacionalizacijo njihove lastnine, zato pri svojih zahtevah ne bodo popuščali.

Zaprtje cest odvisno od vlade
Če bo vlada pri tem vztrajala, se napoveduje zasedba državnih cest. Kot je dejal predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič, se bo "vlada sama odločila, kdaj in ali se bo protest zgodil". "Takoj ko bodo predlog zakona poslali v medresorsko usklajevanje, in če v njem ne bodo upoštevane naše zahteve, bomo zapeljali na ceste."

Naslednji koraki slovenskih kmetov so torej zdaj v največji meri odvisni od jutrišnjega sestanka na finančnem ministrstvu, kjer bodo predstavniki kmečkih organizacij vladni strani predstavili svoje argumente. "Če predstavniki ministrstva nimajo mandata za pogajanja z nami, potem bomo samo zapravljali čas, sestanka pa bo hitro konec," je dejal Žveglič.

Z vladnim odgovorom na zahteve sindikata prejšnji teden nikakor niso bili zadovoljni, je poročala Liana Buršič. Kmetje sicer še vedno upajo, da jim bo ministrstvo jutri vendarle prisluhnilo, če pa se bo protest zgodil, pa ga bodo kmetje izvedli tako, da bodo s traktorji in prikolicami povsem zaprli najprometnejše državne ceste.
Kmetje zavračajo davek na nepremičnine
Sindikat kmetov Slovenije tako od vlade zahteva, naj iz načrtovane obdavčitve izvzame "vsa kmetijska in gozdna zemljišča, vse kmetijske objekte s pripadajočimi zemljišči, torej s funkcionalnimi zemljišči, ter nezazidana stavbna zemljišča, ki so po namenu rabe kmetijska", je pojasnil Žveglič. Tudi stališče Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki jo vodi Cvetko Zupančič, je uglašeno s sindikalnim.

Kmetje vladi napovedujejo upor