Del zaposlenih na RTV Slovenija se je 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTV-ja. Nekateri med njimi so več kot mesec dni po dogodku prejeli opozorila, na katera se ne morejo pritožiti. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona).
Del zaposlenih na RTV Slovenija se je 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTV-ja. Nekateri med njimi so več kot mesec dni po dogodku prejeli opozorila, na katera se ne morejo pritožiti. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona).

Opozorila o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve je prejel del zaposlenih na RTV-ju, ki so 23. avgusta oziroma 5. septembra vstopili v studio in se ob koncu Dnevnika in Slovenske kronike postavili za voditeljico oziroma voditeljem. S tem so po njihovih navedbah želeli podpreti kolege, hkrati pa je šlo za dejavnost v okviru stavke, ki jo je novinarski sindikat vodstvu napovedal 23. maja. Med neposrednim prenosom jih je bilo v primeru drugega vstopa v ozadju videti za 22 sekund. Po mnenju vodstva so s tem zaposleni programski čas "izrabili za osebno izražanje mnenja in s tem nedopustno posegli v programsko shemo".

Vodstvo je ob tem navedlo izsek iz pravilnika o hišnem redu, v katerem je določeno, "da vstop in zadrževanje v varovane in druge prostore brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, nista dovoljena oziroma sta prepovedana". V opozorilu, ki ga je med drugimi na družbenem omrežju Facebook objavila novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl, je zapisano, da je "ne glede na namen njene navzočnosti v studiu jasno, da v Studiu 3 TV Slovenija dne 5. 9. 2022 med 19:23:18 in 19:33:28 ni imela kaj iskati, ne med prenosom oddaje Slovenska kronika niti ne v kadru, ker ni bila planirana za delo v njem, še posebej pa ne za izražanje osebnih stališč."

Poleg tega vodstvo delu zaposlenih, ki so vstopili v studio, očita kršenje več drugih členov zakona o delovnih razmerjih. Kot je zapisano v opozorilu, mora biti javni uslužbenec oziroma uslužbenka v času trajanja delovnega razmerja oz. pogodbe o zaposlitvi lojalna delodajalcu, se pravi varovati njegove poslovne interese, med drugim tudi s tem, da se vzdrži ravnanj, ki škodujejo delodajalcu. "S tem, ko je uslužbenka (skupaj s sodelavci) nepooblaščeno vstopila v Studio 3 TV Slovenija v času, ko je tam v živo potekala oddaja Slovenska kronika, je škodovala ugledu in interesom delodajalca, posebej ob upoštevanju, da gre za javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena," je zapisano.

V opozorilu, pod katero se je podpisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, piše še, da sta nepooblaščen vstop v studio in izrabljanje medijskega prostora in časa za izražanje osebnih stališč nedopustna. "Navsezadnje je takšno ravnanje tudi v posmeh vsem tistim delavcem, ki slučajno svojega dela ne opravljajo v mediju in te možnosti nimajo." V pismo je generalni direktor dodal opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, če do ponovnih kršitev pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja pride v roku dveh let od prejema pisnega opozorila.

Čeprav so zaposleni opozorila na svoje službene elektronske naslove prejeli danes (7. oktober), so opremljeni z datumom 3. oktober. Rok za začetek postopkov je sicer 30 dni.

Sindikati potezo razumejo kot grožnjo, ob tem opozarjajo na površnost

"Gre še za eno izmed groženj z discipliniranjem in kaznovanjem pokončnih zaposlenih in stavkajočih, ki zahtevajo profesionalizem in spoštljivo komunikacijo," potezo vodstva komentira predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja Helena Milinković. "Čeprav je imelo vodstvo mesec dni časa, da spiše opozorila in preuči možnosti za začetek postopkov zaradi domnevnih kršitev, je danes po 14. uri na več deset elektronskih naslovov zaposlenih poslalo opozorila, ki so bila v več primerih spisana površno, celo z napačnimi osebnimi podatki," je opozorila.

Ob tem je poudarila, da je Koordinacija novinarskih sindikatov na RTV Slovenija že pred časom sporočila, da so solidarnostni shodi in protesti, tako kot nošenje brošk in majic z napisi, del stavke novinarskih sindikatov, ki traja od 13. maja. Sindikat trenutno zbira vsa opozorila in jih preučuje, več o tem bodo sporočili v ponedeljek.

"Opomine, s katerimi je najglasneje grozil direktor Televizije Uroš Urbanija, smo pričakovali. Gre za nove, nedopustne pritiske 'generalnega vodstva' na vse, ki opozarjajo na nevzdržne razmere zlasti v Informativnem programu TV Slovenija in na MMC-ju, odsotnost komunikacije in nenehne profesionalne zdrse ter kršitve novinarske in uredniške avtonomije. Vodstvo skuša na vsak način utišati zaposlene in porušiti solidarnost, ki z vsako tako grobo potezo le narašča in utrjuje prizadevanja za ohranitev javnega medija," pa so se stavkajoči zaposleni na opozorila odzvali na spletni strani Tukajsmo.info.

Vodstvo: Vse to slabi ugled največjega medijskega zavoda v državi

Vodstvo RTV Slovenija je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnilo, da so zaposleni dolžni dosledno upoštevati pravilnik o hišnem redu ter druge zakone in splošne akte. V nasprotnem primeru je delodajalec dolžan ukrepati v skladu z zakonodajo in predvidenimi postopki ter sprejeti zakonsko določene ukrepe. Zato so 38 zaposlenih pisno opozorili na izpolnjevanje obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih, pravilnika o hišnem redu in pravilnika o delovnem času, je navedlo vodstvo.

Za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela se javni uslužbenci lahko poslužijo za to posebej določenih legalnih in legitimnih poti, ni pa dopustno, da svoje nestrinjanje izražajo z nepooblaščenim vstopom v studio in zlorabo medijskega prostora za izražanje osebnih stališč, meni vodstvo RTV-ja. "Vse to namreč slabi ugled največjega medijskega zavoda v državi," so zapisali.

Kot so dodali, se vodstvo RTV-ja zaveda resnosti položaja, v katerem je javni zavod, in tudi nezadovoljstva nekaterih zaposlenih, vendar opozarja, da so zaposleni dolžni spoštovati pogodbene obveznosti, zaposlene pa je ponovno pozvalo k vzpostavitvi spoštljivega dialoga in konstruktivni razpravi znotraj hiše.

Na izdana opozorila se sicer zaposleni ne morejo pritožiti, kar pomeni, da nimajo nobenega pravnega sredstva zoper delodajalca.