V projektu odpisa dolga sodeluje že skoraj 150 podpornikov. Foto: BoBo
V projektu odpisa dolga sodeluje že skoraj 150 podpornikov. Foto: BoBo

V Sloveniji se je na začetku avgusta začel projekt odpisa dolga socialno najšibkejšim državljanom, ki lahko za odpis dolga zaprosijo pri podjetjih, bankah in zavarovalnicah, ki sodelujejo pri projektu, ter vrtcih in osnovnih šolah, ki so v občinah, ki so pristopile k projektu. Trenutno sodeluje že skoraj polovica slovenskih občin oz. nekaj manj kot 100 od 212 občin.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je mogoč odpis dolga zaradi neupravičeno prejete denarne socialne pomoči, neupravičeno prejetega varstvenega dodatka in neupravičeno prejetega otroškega dodatka. Finančna uprava (Furs) pa odpisuje davčne dolgove do državnega proračuna, ki so na dan 31. decembra 2014 zapadle za več kot 12 mesecev, če skupaj ne presegajo 50 evrov.

Podatkov o tem, koliko prošenj za odpis dolga je do zdaj prispelo k podpornikom projekta, na ministrstvu za delo še nimajo, saj morajo dolžniki izpolnjene obrazce poslati vsakemu upniku posebej najpozneje do konca oktobra in tedaj naj bi bili znani prvi podatki o številu prosilcev za odpis.

Na MDDSZ-ju pravijo, da so prejeli okoli 450 vlog; takšnih, ki po prvi oceni ustrezajo kriterijem odpisa je okoli 300. Dolg so doslej odpisali 61 prosilcem. Finančna uprava pa je do ponedeljka prejela skupaj 844 vlog. Ugodno rešenih (zavezanci izpolnjujejo pogoje za odpis) je bilo 91 zadev. Odpisani znesek pa trenutno znaša 2.819 evrov oz. povprečno 30,98 evra na zavezanca.

Podjetja, občine in drugi sodelujoči v projektu pa morajo dogovor za odpis z upniki skleniti do 31. januarja prihodnje leto.