Vinograd iz Prekmurja na sliki je povsem uničen. Tudi sicer je kmetijstvo sektor, ki je bil najbolj prizadet zaradi divjanja narave. Foto: MMC RTV SLO
Vinograd iz Prekmurja na sliki je povsem uničen. Tudi sicer je kmetijstvo sektor, ki je bil najbolj prizadet zaradi divjanja narave. Foto: MMC RTV SLO
Tiskovna konferenca
Na tiskovni konferenci po seji vlade sta minister za finance ter minister za okolje in prostor predstavila nujne ukrepe za sanacijo posledic neurja. Foto: MMC RTV SLO

To so škode, s katerimi se je Slovenija redko spopadala.

Janez Podobnik, minister za okolje
Vladni ukrepi za sanacijo posledic ujme
Pomoč po neurju

Čeprav dokončnih ocen o gmotni škodi še ni, je dejal minister Andrej Bajuk, pa je jasno, da bo višina gmotne škode presegla 0,3 promila načrtovanih prihodkov proračuna, zato vlada lahko sredstva za sanacijo posledic neurja nameni iz proračunskih sredstev.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je ob tem dejal, da bo končna škoda presegla 50 milijonov evrov. Iz občine Kamnik so sicer sporočili, da je po prvih ocenah v občini Kamnik škode za 10 milijonov evrov - 4,3 milijona evrov je škode na gozdovih in gozdnih cestah. Na 200 stanovanjskih in 137 gospodarskih objektih pa je škode za štiri milijone evrov.

Iz proračunskih rezerv bodo, tako pravi Bajuk, namenili 682.000 evrov, vlada bo dobrodelnim organizacijam Karitasu in Rdečemu križu namenila vsaki po 500.000 evrov, ki jih bosta organizaciji posredovali posameznikom in družinam, ki so zaradi neurja s točo "eksistenčno ogrožene". Denar bodo razdelili v sodelovanju z občinskimi komisijami in ob sodelovanju občin. Minister Bajuk je prepričan, da bodo najhujše posledice neurja odpravljene v 14 dneh: "Že zdaj se na terenu dela, se obnavljajo hiše, strehe, gre le za to, da bodo ljudje dobili denar povrnjen."

Najbolj prizadetim bodo odpisali davke
Najbolj prizadetim, še pravi Bajuk, bodo v skladu z davčno zakonodajo, ki to omogoča, odpisali oz. preložili plačilo davčnih obveznosti. Ministrstvo za finance mora čim prej (v enem tednu do dveh) pripraviti vsa potrebna navodila za enoten pristop, da bodo vsi prizadeti enaki pred zakonom. Zadnji rok za prijavo škode je 25. julij.

Minister Podobnik je še dejal, da so se na seji vlade dogovorili, da bodo za sofinanciranje poseka podrtega drevja in za gradnjo poti po prizadetih gozdovih namenili do 915.000 evrov, naredili pa bodo tudi načrt za strokovno zbiranje azbestno-cementne kritine: "Teh azbestnih plošč naj bi bilo kar za 1.500 ton, zato bo ministrstvo za okolje in prostor v ta namen dalo 180.000 evrov." Na vladi so sprejeli tudi poseben sklep, s katerim bodo določili mesta zbiranja azbestnih kritin, občinam in podjetjem pa bodo tudi finančno pomagali.

Podobnik je še dejal, da mora ministrstvo za šolstvo in šport do začetka novega šolskega leta sanirati 5 osnovnih šol. Vlada bo tistim, ki jim je neurje povsem uničilo ostrešje, namenila tudi enkratno pomoč, še milijon evrov pa bo namenjenih za brezobrestne namenske kredite za sanacijo prizadetih stavb.

Ukrepe že v sredo napovedala Janša in Podobnik
Po sredinem obisku v nekaterih najbolj prizadetih krajih v občinah Kamnik in Gornji Grad je premier Janez Janša napovedal čimprejšnje ukrepe. Škodo, ki jo je neurje povzročilo po državi, naj bi po njegovih besedah komisije dokončno ocenile do konca prihodnjega tedna. Ob obisku je izrazil zadovoljstvo z delom interventnih ekip in dejal, da zdaj dela prehajajo v stopnjo sanacije. Ta je najdolgotrajnejša, predvsem pa draga.

Okolijski minister Janez Podobnik je v sinočnjem pogovoru na Televiziji Slovenija pojasnil, da so za današnjo sejo vlade pripravili več kot 15 nujnih interventnih ukrepov po uničujočem neurju, in opozoril, da je lansko neurje postavilo visoka merila, ki jim bo vlada zadostila tudi tokrat.

Ti bodo zajemali štiri področja, in sicer kmetijstvo, šolstvo, okolje in enkratno nujno pomoč. Nekatere ukrepe bodo dodali tudi na seji vlade. "Vsak resor bo prispeval svoje, tam, kjer pač more," je pojasnjeval v Odmevih.

Po Podobnikovih ocenah je področje kmetijstva eno izmed najhuje prizadetih, zato bodo poiskali vse veljavne zakone in poti za pomoč, če pa bo treba, bodo tudi spreminjali zakone ali katere od vladnih uredb. Omenil je še velikansko škodo v gozdu, kjer bodo prispevali sredstva za posek in ureditev gozdnih cest.

M. K./T. K.

To so škode, s katerimi se je Slovenija redko spopadala.

Janez Podobnik, minister za okolje
Vladni ukrepi za sanacijo posledic ujme
Pomoč po neurju