Prijavljeno škodo si ogleda cenilec, izplačilo pa sledi v dveh dneh po zbrani dokumentaciji, so za MMC dejali pri Zavarovalnici Maribor. Foto: Luka Goltnik
Prijavljeno škodo si ogleda cenilec, izplačilo pa sledi v dveh dneh po zbrani dokumentaciji, so za MMC dejali pri Zavarovalnici Maribor. Foto: Luka Goltnik

Da preteklo neurje ne bo vplivalo na višino premij, so za MMC zagotovili pri Zavarovalnici Maribor. Dodajajo, da so s prvimi izplačili škodnih zahtevkov že začeli, zavarovance, ki jih je prizadelo nedeljsko in ponedeljkovo neurje, pa obravnavajo prednostno.

Po prijavi škode vas obišče cenilec
Po prijavi škode oškodovanca obišče cenilec, nato se zberejo vsi potrebni dokumenti o škodi in njeni sanaciji, odškodnina pa se izplača v dnevu ali dveh, so dejali pri Zavarovalnici Maribor.

Adriatic-Slovenica: Predvsem škoda na avtomobilih in zgradbah
Na zavarovalnici Adriatic-Slovenica so za MMC povedali, da kratkoročno ne predvidevajo dviga premij premoženjskih zavarovanj, bodo pa daljše časovno obdobje spremljali vzdržnost zdajšnjih premij. Če bo škode dejansko več, bi se lahko premije v dveh do treh letih tudi dvignile, odvisno tudi od cen pozavarovanja.

Zavarovalnica Adriatic-Slovenica je večino škode že popisala in jo začela poplačevati. V enoti v Murski Soboti bodo začeli z izplačili škode za pšenico, ki še ni bila požeta. Zavarovalnica je do zdaj prejela okoli 1.600 prijav škode, ki bo po prvih ocenah presegala dva milijona evrov. Večina škodnih zahtevkov se nanaša na povrnitev škode na avtomobilih in nepremičninah, manj pa je prijav škode na posevkih.

Generali pričakuje do 350 prijav škode
Zavarovalnica Generali je prejela okoli 250 prijav škode svojih zavarovancev, skupaj pa pričakujejo do 350 prijav. Za MMC so povedali, da skupne škode še niso ocenili, da pa bo najverjetneje manjša od 200.000 evrov. Zavarovance pozivajo, naj škodo prijavijo čimprej, vendar pa tudi v primeru zamud pri prijavi škode zaradi nedavnih neurij pravic iz zavarovalne pogodbe ne bodo izgubili. Škoda bo izplačana že dan po ocenitvi.

Triglav: Premije v skladu s trendi v Sloveniji in tujini
Na Triglavu so za MMC povedali, da zaradi podnebnih sprememb še nio dražili zavarovanj, a da se bo "očitno treba prilagoditi z zavarovalnimi produkti in predvsem človeškim obnašanjem do narave". V primeru pogostih katastrof pa se bodo premije, ki izravnavajo škodno dogajanje dvignile, najprej na ravni svetovnih pozavarovalnic in kasneje tudi na ravni zavarovalnic. Nadaljnji ukrepi zavarovalnice bodo tako odvisni od škodnega dogajanja v prihodnosti v Sloveniji kot tudi od možnosti in pogojev pozavarovanja te nevarnosti v tujini, so dejali na zavarovalnici Triglav.

Tudi Triglav je že začel z izplačili škod, do zdaj jih je izplačal nekaj sto. Končna ocena škode bo znana do konca tedna. Škoda je enakomerno porazdeljena, pravijo pri zavarovalnici. Četrtina škode se nanaša na avtomobile, četrtina na premoženje pravnih oseb, četrtina na premoženje fizičnih oseb, četrtina pa na posevke.

A. K. K.