Minister trdno stoji za izbiro ponudnika. Foto: RTV SLO
Minister trdno stoji za izbiro ponudnika. Foto: RTV SLO
Javno naročilo oklepnikov
Krpan in patria se igrata z usodo obrambnega ministra Erjavca. Foto: RTV SLO

Izjavo je Erjavec podal na seji parlamentarnega odbora za obrambo, ki je bila sklicana na pobudo poslanca Aurelia Jurija iz SD-ja. Ta je ministra pozval, naj začasno zadrži dejavnosti v zvezi s poslom, vrednim 63 milijard tolarjev, saj je dvomil o korektnosti in racionalnosti izbora.

Tudi predsedniku odbora Antonu Anderliču iz LDS-a se porajajo večji dvomi kot pred sejo. V zvezi s poročanjem nacionalne televizije o testiranjih na Počku ga je zanimalo, ali je šlo za odtekanje zaupnih informacij, kar je minister Erjavec zavrnil.

Obrambni minister je na seji podrobneje utemeljil, zakaj je bila izbrana ponudba podjetja Rotis, ki zastopa finsko podjetje Patria, in ne Sistemske tehnike. Ponovil je, da so cene pri Rotisu za 10 do 18 odstotkov ugodnejše. V patrii izbranega ponudnika naj bi bilo 30 odstotkov slovenskih delov, v vozilu krpan Sistemske tehnike pa 22,4. Po njegovih besedah vse članice zveze Nato zdaj uvajajo srednje težke oklepnike 8 x 8.

Načelnik generalštaba SV-ja Albin Gutman, ki je na seji spremljal Erjavca, je izbiro patrie podprl in dejal, da izpolnjuje vse postavljene zahteve.

Nadaljevanje prekinjene seje parlamentarnega odbora bo prihodnjič zaprto za javnost.

Pogovori o pogajanjih z Rotisom
Sicer pa je minister Erjavec sporočil, da je strokovna komisija ministrstva za obrambo že začela pogovore s podjetjem Roris, na katerih bodo določili časovni okvir pogajanj, kdaj se bodo ta končala in datum, ko naj bi bila podpisana pogodba o nakupu vojaških oklepnikov.

Pogajanja so zaupne narave, vendar Erjavec zagotavlja, da bo javnost o vsem pravočasno obveščena. Največji poudarek pogajanj bo na doseganju ugodne cene in ugodnih dobavnih pogojih, Erjavec pa zagotavlja, da ministrstvo za obrambo za nakup oklepnikov ne bo porabilo več kot 63 milijard SIT.

O tožbi Sistemske tehnike je Erjavec dejal, da je Slovenija pravna država, v kateri ima vsak pravico tožiti, čeprav se mu zdi čudno, da je bila tožba vložena še pred podpisom pogodbe med državo in Rotisom.