Sodni svet v postopku imenovanja predsednika vrhovnega sodišča sicer poda zgolj predhodno mnenje, imenuje pa ga DZ na predlog pravosodnega ministra. Foto: Pixabay
Sodni svet v postopku imenovanja predsednika vrhovnega sodišča sicer poda zgolj predhodno mnenje, imenuje pa ga DZ na predlog pravosodnega ministra. Foto: Pixabay

Sodni svet v postopku imenovanja predsednika vrhovnega sodišča sicer poda zgolj predhodno mnenje, imenuje pa ga DZ na predlog pravosodnega ministra.

Predstavitev programa obeh kandidatov je potekala v četrtek. Kandidata sta odgovarjala na vprašanja članov sodnega sveta, sledila je razprava, v kateri so sodelovali vsi navzoči člani. Kot je še navedeno na spletni strani, v skladu z določbo 25. člena poslovnika sodni svet o mnenju o kandidatih za predsednika vrhovnega sodišča odloča z dvotretjinsko večino glasov vseh članov.

Postopek imenovanja predsednika vrhovnega sodišča je sicer tak, da minister za pravosodje po izvedenem javnem pozivu državnemu zboru v imenovanje pošlje ime kandidata, za katerega ocenjuje, da bi bil najprimernejši za omenjeno funkcijo. Še pred tem mora minister pridobiti mnenje občne seje vrhovnega sodišča in sodnega sveta o kandidatih.

Že tretji poziv
Člani občne seje vrhovnega sodišča so mnenje o obeh prijavljenih kandidatih enkrat pred tem že podali. V prvem krogu glasovanja sta podporo dobila tako Štravs kot Florjančič, v drugem krogu, v katerem so odločali, kateremu kandidatu dati prednost, pa so večjo podporo izrekli Florjančiču.

Gre za že tretji poziv za novega predsednika vrhovnega sodišča. Na prvega se ni prijavil nihče, drugega pa je pravosodni minister Goran Klemenčič prekinil, ker je presodil, da se stroka ni poenotila o kandidatu.