Na Zadružni zvezi Slovenije so zanikali, da naj bi predsednik uprave Peter Vrisk v letu 2008 prejemal 18.000 evrov mesečne plače. Foto: BoBo
Na Zadružni zvezi Slovenije so zanikali, da naj bi predsednik uprave Peter Vrisk v letu 2008 prejemal 18.000 evrov mesečne plače. Foto: BoBo

Na Zadružni zvezi Slovenije (ZZS) so za MMC pojasnili, da je bila vsota 218.461 evrov za leto 2008 celotni bruto strošek treh članov uprave. Kdo so ti trije člani uprave, nam niso želeli povedati, saj po njihovem mnenju "Zadružna zveza Slovenije kot oseba zasebnega prava ni dolžna javno objavljati osebnih podatkov zaposlenih".

Hkrati so zanikali navedbo, da naj bi že leta 2008 celoten znesek prejel kar predsednik uprave Peter Vrisk sam. Podatka o plači uprave za leto 2009 nam na ZZS-ju niso želeli razkriti.

Vrisk član SLS-a, kjer pričakujejo javno objavo plače
Vrisk je sicer član Slovenske ljudske stranke, kjer pričakujejo, da bo vodstvo ZZS-ja glede na medijska ugibanja samo predstavilo uradne podatke o svojih plačah in argumente zanje. Zapisali so še, da imajo pristojni organi ZZS-ja in članstvo zadruge vse vzvode za zahtevo podatkov o plačah svojih funkcionarjev in lahko tudi ustrezno ukrepajo, če se izkaže, da gre za točne podatke.

"Če podatki držijo, je to absurd"
"Če podatki o domnevno izjemno visoki plači predsednika uprave ZZS-ja držijo, to ni samo skrb vzbujajoče, temveč celo absurdno," so za MMC še poudarili v SLS-u. Ob tem opozarjajo na stanje v slovenskem kmetijstvu, nizko konkurenčnost slovenskega zadružništva, težak socialni položaj slovenskega kmeta in tudi na posledice ekonomsko-socialne krize v državi.

Zadružna zveza Slovenije je organizacija, ki temelji na prostovoljnem članstvu in vključuje 73 zadrug s področja kmetijstva, gozdarstva, lova in ribištva ter dve podjetji. Osnovne dejavnosti krovne organizacije zadrug so med drugim zastopanje interesov zadrug in zadružništva doma in v tujini, svetovanje članicam na pravnem in ekonomskem področju, izobraževanje, skrb za promocijo zadružništva in pospeševanje gospodarskega sodelovanja med članicami.