Predsednik sveta federacije se je zahvalil Slovencem, da so ohranili Rusko kapelico pod Vršičem. Foto: RTV SLO
Predsednik sveta federacije se je zahvalil Slovencem, da so ohranili Rusko kapelico pod Vršičem. Foto: RTV SLO

Predsednik zgornjega doma ruskega parlamenta se je na prvem uradnem obisku v Sloveniji najprej sešel s predsednikom državnega sveta Janezom Sušnikom. Mironov je dejal, da so odnosi med državama odlični, priložnost za nadaljnje sodelovanje pa vidi predvsem na gospodarskem, kulturnem in izobraževalnem področju ter pri sodelovanju regij. Sogovornika sta se dotaknila tudi ideje o oblikovanju foruma slovanskih kultur in se strinjala, da bi bil takšen forum idealna priložnost za vzajemno bogatenje kulture.

Visokega gosta je sprejel tudi predsednik države, na delovnem kosilu pa ga je gostil tudipredsednik vlade Janez Janša. Na Bledu sta se politika strinjala, da je dvostransko sodelovanje odlično, še posebej zgledo pa je gospodarsko sodelovanje, saj blagovna menjava na letni ravni presega milijardo ameriških dolarjev. Sogovornika sta govorila tudi o pomenu Ruske kapelice pod Vršičem, nadgradnji meddržavnega sodelovanja na področju znanosti in izobraževanja ter nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju v okviru Foruma slovanskih kultur.

V čast visokemu gostu je Sušnik na gradu Strmol priredil svečano večerjo, v nedeljo pa se bo Mironov v Ruski kapelici pod Vršičem poklonil ruskim ujetnikom. Letos namreč mineva 90 let od gradnje Ruske kapelice, ki je posvečena več sto ruskim vojakom, ki jih je med gradnjo ceste na Vršič zasul snežni plaz.

Drugi človek Rusije si bo med štiridnevnim obiskom v Sloveniji ogledal blejski grad in otok, blejski Vintgar, Postonjsko jamo in Piran.