Predsednik stranke Saša Gajić meni, da lahko prejmejo 45 tisoč glasov, kar je lahko dovolj za vstop v DZ. Foto: BoBo
Predsednik stranke Saša Gajić meni, da lahko prejmejo 45 tisoč glasov, kar je lahko dovolj za vstop v DZ. Foto: BoBo

Predsednik stranke Saša Gajić, ki vodi tudi Zvezo srbske diaspore Slovenije, je na novinarski konferenci poudaril, da Srbi v Sloveniji ne iščejo več pravic, kot jih ima slovenska manjšina v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Podpredsednik stranke Igor Mitič pa je ob tem pojasnil, da po njihovih podatkih v Sloveniji živi 218.000 Srbov, edina možnost, da se lotijo vprašanja ustanovitve manjšine, pa je na politični ravni. Slovenija je po njegovih besedah edina od republik nekdanje Jugoslavije, ki nima urejenega statusa manjšin.

V program so med drugim zapisali sorazmerno zaposlitev manjšinskih strokovnjakov v državnih ustanovah, uskladitev pokojnin s cenami živil dvakrat letno, višji otroški dodatek ter brezplačne knjige in malice za dijake. Prav tako je treba po njihovem mnenju poštene in strokovne sodnike in tožilce nagrajevati, kršitve pri njihovem delu pa kaznovati. Zavzemajo se tudi za združitev nekaterih javnih ustanov in za dvig ravni organiziranosti vojske in vojaške tehnike.

Prve ovire že pri registraciji stranke
Gajić verjame, da bodo v primerjavi s strankami, ki so bile na oblasti doslej, na področju sociale veliko prispevali. Po njegovih pričakovanjih zanje ne bodo glasovali samo Srbi, ampak tudi pripadniki drugih manjšin, ki prav tako sodelujejo z njihovo stranko. S kandidati sicer ne bodo nastopili v vseh okrajih, za zdaj je dogovorjen nastop v Ljubljani, Kranju, Celju in Mariboru. Po Gajićevih besedah bi lahko, če ne bo političnih pritiskov nanje, na volitvah prejeli 45.000 glasov. To bi jim glede na prejšnje volitve zagotovilo vstop v DZ.

Ob tem je Gajić izpostavil nekatere težave in pritiske, s katerimi se spoprijemajo, med drugim so naleteli tudi na nekatere ovire pri registraciji stranke. Prav tako niso imeli možnosti izpeljati prijavljenega protesta, na njihovo stran pa je stopil tudi varuh človekovih pravic, je povedal Gajić. Po njegovih besedah se stopnjuje pritisk na posameznike iz stranke, da bi onemogočili njihov nastop na volitvah.