Kdo bo zastopal Slovenijo pri določanju meje med Slovenijo in Hrvaško? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo zastopal Slovenijo pri določanju meje med Slovenijo in Hrvaško? Foto: MMC RTV SLO
adranka Kosor in Borut Pahor
Kdo bo bolj nasmejan po razsodbi arbitražnega sodišča? Foto: EPA
Išče se član arbitražnega sodišča

Za kandidaturo je na ministrstvo za pravosodje treba oddati pisno prijavo z življenjepisom in dokazili, da kandidat ustreza razpisnim pogojem. Priložen mora biti tudi opis strokovne dejavnosti po zadnjem pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu.

Kandidati morajo biti Slovenci
Na razpis za sodnika mednarodnega sodišča ali člana mednarodne arbitraže se lahko prijavijo univerzitetni diplomirani pravniki, ki izpolnjujejo pogoje za izvolitev za sodnika vrhovnega ali ustavnega sodišča. Med drugim je pogoj tudi aktivno znanje angleškega jezika. Kandidirati smejo samo slovenski državljani, saj vlada ni spremenila zakona, ki bi kandidaturo omogočila tudi tujcem.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je za Radio Slovenija pojasnil, da je obstajala možnost, da bi bil postopek spremembe zakona dolgotrajen, in ni nujno, da bi bil končan pravočasno, do začetka rokov, ki jih določa sporazum. Hkrati pa je zatrdil, da je po njegovem mnenju v Sloveniji dovolj strokovnjakov, ki bi lahko bili arbitri. Ocenil je, da bi lahko kandidata izbrali že septembra.

Po končanem zbiranju prijav bo arbitra izbral predsednik države na podlagi mnenja vlade ali sodnega sveta. Kandidata mora nato z večino glasov poslancev potrditi državni zbor.

Predsednik lahko izbere več kandidatov, in če v tem primeru nihče izmed njih ne dobi zadostne večine, poslanci glasovanje ponovijo, glasujejo pa o tistih kandidatih, ki so v prejšnjem krogu dobili največ glasov.

Pet sodnikov o eni meji
Arbitražno sodišče, ki bo odločalo o meji med državama, bo sestavljeno iz petih sodnikov. Sporazum določa, da imata Slovenija in Hrvaška vsaka po enega sodnika, predsednika sodišča in še dva člana pa sporazumno izbereta s seznama mednarodnopravnih strokovnjakov, ki ga določi Evropska komisija.

Sodišče naj bi začelo delovati leto dni po začetku postopkov, ki bodo stekli po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem. Člani sodišča naj bi bili imenovani mesec dni po podpisu omenjene pogodbe.

Razsodbo sodišča pa je pričakovati šele dve leti po začetku.

Išče se član arbitražnega sodišča