Za učence 1. in 2. razreda je rumena rutica obvezna. Foto: BoBo
Za učence 1. in 2. razreda je rumena rutica obvezna. Foto: BoBo
Šola
Pripravljajo načrte varnih poti v šolo. Foto: BoBo

Dejavnosti bodo predvsem namenjene varovanju otrok na poti v šolo. "Mnogo otrok se bo namreč v šolo podalo prvič, pri tem pa ne poznajo nevarnosti, ki prežijo na šolski poti in v vsakdanjem prometu. Pridružili se jim bodo tudi drugi učenci, ki so po dolgih počitnicah razigrani in zato manj pozorni na cesti," pojasnjuje predstavnik sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi Matjaž Leskovar.

Voznike opozarjajo, naj bodo v prometu še posebej pozorni, ko vozijo v bližini vrtcev, šol in krajev, kjer se igrajo otroci. Policisti bodo v teh dneh nad ravnanjem voznikov še dodatno bedeli, svoje dejavnosti pa bodo razdelili na tri časovna obdobja – čas pred začetkom šolskega leta, ob samem začetku in dejavnosti med samim šolskim letom, našteva Leskovar.

Načrtovan je podroben pregled cestnoprometne signalizacije v okolici šol, skupaj z vodstvi šol pa bodo pripravili načrte varnih poti v šolo. Policisti bodo šolam predstavili tudi možnosti sodelovanja z drugimi institucijami pri varovanju otrok.

Odsevna telesa in rumene rutice
Poostren nadzor prometa bodo policisti usmerili na čas prihodov učencev v šolo in njihovega odhoda domov. Preverjali bodo varno hojo in prečkanje ceste, opremljenost z odsevnimi telesi, opremljenost učencev prvega in drugega razreda z rumenimi ruticami ter brezhibnost koles, koles z motorjem in motornih koles. Nadzirali pa bodo tudi pravilno uporabo varnostne čelade.

Podrobnejši nadzor se obeta tudi tehnični brezhibnosti vozil, v katerih prevažajo otroke, ter uporabi varnostnih pasov in dodatne opreme. Za starše prvošolčkov bodo policisti pripravili predavanja o prometni varnostni, za učence pa predavanja o prometni vzgoji.

Med samim šolskim letom bodo pozornost preusmerili na nadzor avtobusov za prevoz otrok na izlete, organiziranost šolskih prevozov otrok in nadzor samih voznikov.

Pred novim šolskim staršem svetujejo, naj otroke seznanijo s situacijami v prometu, jih naučijo varnega prečkanja ceste, pomena barv na semaforju in pravilne hoje po pločniku ali robu ceste. Policisti opozarjajo, da morajo imeti mlajši otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo na območju umirjenega prometa in na območju za pešce.