Poslanske klopi v času parlamantarnih počitnic ne bodo samevale. Foto: BoBo
Poslanske klopi v času parlamantarnih počitnic ne bodo samevale. Foto: BoBo

Poslovnik DZ-ja določa, da se redne seje sklicujejo v času rednih letnih zasedanj državnega zbora, to je med pomladanskim zasedanjem med 10. januarjem in 15. julijem in med jesenskim zasedanjem med 1. septembrom in 20. decembrom. Tako velja, da s 15. julijem poslanci načeloma odidejo na počitnice, čeprav so v tem času lahko sklicane izredne seje.

Poslanci SDS-a so v ponedeljek umaknili zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bi obravnavali poročilo dveh preiskovalnih komisij DZ, in sicer poročilo o poteku in ugotovitvah preiskovalne komisije Krpan ter vmesno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu.

Poslanci pa se bodo med počitnicami zagotovo sestali na ustanovni seji novega sklica parlamenta, potem ko so v nedeljo potekale predčasne parlamentarne volitve.

Na dokončne neuradne izide parlamentarnih volitev bo sicer treba počakati še do 21. julija, ko bodo glasovom prišteli še glasovnice iz tujine.

Prvo sejo novega državnega zbora skliče predsednik republike najpozneje 20 dni po izvolitvi. Datum uradno sicer še ni znan, po neuradnih podatkih pa bo 1. avgusta.

Sedanja sestava DZ-ja se je sicer od konstituiranja 21. decembra 2011 sestala na 25 rednih sejah in 71 izrednih.