Matura. (Fotografija je simbolična.) Foto: Steven S. / Flickr (CC)
Matura. (Fotografija je simbolična.) Foto: Steven S. / Flickr (CC)

Prijavni roki za obe maturi ostajajo enaki. Tudi koledar poklicne mature ostaja enak, koledar splošne mature pa je nekoliko prilagojen. Večja sprememba je ta, da bodo dijaki esej iz materinščine, ki bi ga morali pisati 5. maja, pisali 1. junija, skupaj z drugo pisno polo iz slovenščine, je prek spletne strani sporočila državna komisija za splošno maturo.

Tako poklicna kot splošna matura naj bi se tako začeli 30. maja s pisnim izpitom iz angleščine. Tudi vsi ustni izpiti naj bi bili izpeljani v prvotno predvidenih rokih.

Na komisiji za splošno maturo predvidevajo, da bo pouk v zadnjih letnikih srednjih šol končan 22. maja, ko naj bi dijaki prejeli tudi zaključna spričevala. To naj bi se zgodilo ne glede na to, ali bo pouk v šolah do takrat stekel ali ne. Z učitelji naj bi bilo dogovorjeno, da se v času, ko pouk poteka na daljavo, vse usmeri v priprave na maturo.

Za zdaj velja, da bo matura v navedenih rokih izvedena, če bodo to omogočale razmere, povezane z epidemijo novega koronavirusa. Ocena, ali razmere njeno izvedbo omogočajo, sicer ne bo mogla biti sprejeta prej kot v maju oziroma najpozneje do njegove sredine, ugotavlja komisija. "Zanjo bodo pristojne šolske oblasti skupaj z zdravstveno stroko," še dodaja.