Mednarodna matura je odpovedana, kaj bo s slovensko? Foto: BoBo
Mednarodna matura je odpovedana, kaj bo s slovensko? Foto: BoBo

Mednarodna matura je mednarodno priznan zaključek srednješolskega izobraževanja, ki ga izvaja neprofitna organizacija International Baccalaureate (IBO) s sedežem v Ženevi. Na treh slovenskih gimnazijah, ki imajo ta program v svojih učnih načrtih – to so Gimnazija Bežigrad, II. gimnazija Maribor in Gimnazija Kranj – je v lanskem šolskem letu mednarodno maturo uspešno opravilo 65 dijakov iz Slovenije in 23 tujcev.

"Naši učenci, njihovo dobro počutje in napredovanje v prihodnjih življenjskih obdobjih so bili v ospredju našega razmišljanja, ko se odzivamo na to izjemno pandemijo," so pri International Baccalaureate (IBO) pojasnili odločitev, da odpovedo letošnje zaključne izpite.

Namesto zaključnih izpitov le končna ocena

Dijaki zaključnega letnika so večino pouka že opravili, saj se njihovo šolsko leto konča 10. aprila. Namesto zaključnih izpitov pa bodo prejeli le končno oceno na podlagi dosedanjega dela, je za Radio Maribor pojasnil ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič. Čakajo še na navodila organizacije IBO, ki naj bi jih prejeli v petek, je zapisano na spletni strani organizacije IBO-ja.

Programe mednarodne mature v Sloveniji po podatkih šolskega ministrstva obiskuje 96 dijakov, od tega v Mariboru 31. Izvedba programa v prihodnjem šolskem letu po besedah ravnatelja Ivana Lorenčiča ni ogrožena. Pouk lahko normalno poteka tudi prek spleta, kot poteka tudi za nacionalne programe v času aktualne epidemije.

Zamik splošne mature?

Ob odpovedi izpitov mednarodne mature pa za zdaj ni predvidenih sprememb pri izvedbi nacionalne mature, so za Radio Maribor sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v četrtek za TV Slovenija povedala, da te dni s stroko preigravajo možnosti zamikov nekaterih rokov, a za zdaj niso sprejeli še nobene odločitve. "Je pa strokovna ocena jasna – matura bo," je zatrdila. V naslednjih dneh naj bi šole dobile navodila, kako preverjati znanje v tem času in kako pripeljati šolsko leto do konca.


Obvestilo uredništva:
Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.