Celoten izobraževalni proces se bo za maturante najverjetneje končal 22. maja. Foto: BoBo
Celoten izobraževalni proces se bo za maturante najverjetneje končal 22. maja. Foto: BoBo

Dijaki četrtih letnikov srednjih šol 5. maja ne bodo pisali maturitetnega eseja, saj je datum ministrstvo za šolstvo, znanost in šport prestavilo. Celoten izobraževalni proces se bo za maturante najverjetneje zaključil 22. maja. Enotno mnenje stroke je, tako pravi tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec, da matura mora biti. S tem se strinjajo tudi v Dijaški organizaciji Slovenije. Ministrica je povedala, da gredo vsi scenariji v smeri, da bo matura izvedena, glede končne časovnice pa še ni vse dorečeno.

Esej iz materinščine je prestavljen

Predsednica državne komisije za splošno maturo na Republiškem izpitnem centru (RIC) Marina Tavčar Kranjc: "Da. Pred tednom dni je ministrica objavila to informacijo. Državna komisija za splošno maturo ima pred seboj zahtevno nalogo, ker je treba uskladiti celovit maturitetni koledar. Vse imamo že pripravljeno in bomo objavili takoj, ko bo javnosti posredovana uradna informacija o zaključku šolskega leta za maturante. To je bilo predvideno za 22. maj, a uradne informacije o tem še ni."

Informacija, da bodo dijaki esej pisali prav 30. maja, ni ravno točna, saj smo se dogovorili, da se pisni izpiti eksterne mature začnejo na ta dan. Ali bo materinščina 30. 5. ali 1. 6., o tem nismo objavili nobene informacije.

O eseju iz materinščine

"Informacija, da bodo dijaki esej pisali prav 30. maja, ni ravno točna, saj smo se dogovorili, da se pisni izpiti eksterne mature začnejo na ta dan. Ali bo materinščina 30. 5. ali 1. 6., o tem nismo objavili nobene informacije," je pojasnila Tavčar Kranjčeva.

Prilagoditev na izredne razmere

Spremenjeni so datumi oddaj za interne dele s 15. 4. na 4. 5. "Pripravili smo zelo veliko vsebinskih sprememb, ker so se predmetne komisije odločile, kaj lahko omogočijo dijakom, da se upošteva izrednost trenutnih razmer," je dodala in hkrati pojasnila, da so šole in dijaki o podrobnostih že obveščeni.

"Pouk trenutno poteka v prilagojeni obliki na daljavo, te izjemnosti položaja se zavedamo, dijakom bomo šli naproti, kolikor bo mogoče, a možnost, da maturo preprosto odpovemo, je izključena," je še dodala, saj je matura način zaključevanja srednje šole, ki omogoča pogoje za vpis na univerzo. "Pričakovati, da bomo takoj rekli, da je izrednost razmer tolikšna, da se bomo (maturi) odpovedali, je, kot če bi v izrednih razmerah vojska takoj pobegnila," je sklenila.

Kako bo potekala letošnja matura?