Lokalne volitve 2018 bodo potekale 18. novembra. Foto: BoBo
Lokalne volitve 2018 bodo potekale 18. novembra. Foto: BoBo

Začeli so teči roki za izvedbo volilnih opravil pred novembrskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah.

Kandidata za člana občinskega sveta oz. listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Za vložitev kandidature za župana se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju. Čas za vložitev kandidatur se izteče 18. oktobra.

Ministrstvo za notranje zadeve bo na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oz. volilni enoti. Občinske volilne komisije pa bodo javno objavile potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.