Po pisanju eseja se bo splošna matura nadaljevala 29. maja, ko se bo začela tudi poklicna matura. Foto: BoBo
Po pisanju eseja se bo splošna matura nadaljevala 29. maja, ko se bo začela tudi poklicna matura. Foto: BoBo

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki tudi sama letos končuje gimnazijo, meni, da so bile šole dobro organizirane, dijaki pa so se brez težav prilagodili zastavljenemu režimu. "Načeloma je vse potekalo tako kot lani. Letos smo morali sicer imeti maske, a to naj ne bi bila prevelika težava. Se mi zdi, da smo vsi dijaki mnenja, da maske odtehtajo to, da se zagotavlja več varnosti, zato tudi ni težava, da smo jih morali nositi," je povedala.

"Prvi maturitetni dan je minil mirno brez posebnosti vsaj na naši šoli, nihče nam ni poročal o morebitnih težavah pri sami izvedbe mature. Na šoli je esej iz slovenščine pisalo 151 dijakov, noben dijak ni bil v karanteni, tako da so vsi lahko nemoteno pristopili k pisnemu izpitu," je pojasnila ravnateljica Gimnazije Novo mesto in predsednica skupnosti gimnazij Mojca Lukšič.

Podatkov o številu maturantov, cepljenih proti covidu-19, nimajo, ker so vse prijave potekale prek cepilnih mest. Kot pravi, so dijaki nasmejanih obrazov prihajali do učilnic, veseli, da se je matura končno začela. Bili so tudi zadovoljni, kolikor je govorila z dijaki, s tematskim sklopom Razmerja med generacijami. Današnjega začetka mature so se prav tako po njenih besedah razveselili tudi učitelji, saj so bili v negotovosti, kako se bo matura letos sploh začela.

Ob spoštovanju epidemioloških ukrepov so tudi na novomeški gimnaziji zagotovili ločene učilnice pod nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oz. so bili ustrezno cepljeni. Maturante so razdelili v skupine po 15 ob upoštevanju varnostne razdalje, potrebe po dodatnih ločenih vhodih in poti za dostop do učilnic ni bilo, ker so v šolo prišli samo oni, pravi Lukšičeva.

Na pisanje eseja iz materinščine pri splošni maturi se je po podatkih Državnega izpitnega centra na 83 šolah prijavilo 6624 dijakov. Letošnji tematski sklop Razmerja med generacijami za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Gorana Vojnovića Figa in Pera Pettersona Konje krast.

K splošni maturi spomladanskega roka se je sicer prijavilo 7180 kandidatov, k poklicni, ki se bo začela 29. maja, pa 10.623. Med njimi jih je 2106 v dveh vlogah, saj so poklicni maturanti in opravljajo peti predmet na gimnazijah.

Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 31. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 29. maja, 8., 10., 14. in 15. junija. 5. junija bo pisni izpit iz matematike, med 1. in 16. junijem pa bodo pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 14. in 23. junijem.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na prvi dan mature obiskala Gimnazijo Franceta Prešerna v Kranju. Foto: BoBo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na prvi dan mature obiskala Gimnazijo Franceta Prešerna v Kranju. Foto: BoBo
Šolska ministrica prvi maturitetni dan ocenila kot uspešen

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob obisku Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju ocenila, da se je izvedba letošnje splošne mature začela uspešno. Glede na prve informacije ministrice večjih težav pri začetku spomladanskega roka ni bilo. "Verjamem in tudi informacije, ki jih imam do zdaj, to govorijo, da se je zelo podobno danes dogajalo po vsej Sloveniji. Tako da je to dobra popotnica tudi za preostale preizkuse mature, ki se bo v tem spomladanskem roku nadaljevali od konca maja do sredine junija," je dejala ministrica, ki je zadovoljna s pozitivnimi informacijami in spodbudnimi odzivi. Informacije o številu tistih, ki so pisali prvi maturitetni preizkus, in tistih, ki zaradi zdravstvenih težav oziroma zaradi covida-19 tega niso mogli, na ministrstvu pričakujejo v četrtek. Glede na stike s posameznimi ravnatelji pa je po besedah ministrice dobra novica, da je velika večina maturantov lahko opravila prvi preizkus. Ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju Mirjana Bizjak pa je pojasnila, da je pri njih matura potekala dokaj podobno kot pretekla leta. "Upoštevali pa smo vsa navodila ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je zagotovila. Vesela je bila, da je lahko maturo opravljalo vseh 143 maturantov, med njimi tudi eden, ki je na podlagi negativnega testa na novi koronavirus lahko kljub karanteni prišel pisat esej iz maternega jezika.

Esej iz materinščine tudi letos med epidemijo

Okuženim bodo opravljanje mature omogočili v jesenskem roku

Tudi letos zrelostni izpit poteka med epidemijo. Letošnja novost je bila sicer možnost cepljenja za maturante. Maturantom, pri katerih bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku potrdili okužbo z novim koronavirusom, bodo po navedbah Državnega izpitnega centra omogočili opravljanje mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj. V primeru karantene pa jo lahko dijak prekine z negativnim izvidom PCR-testa, ki ni starejši od 24 ur.

Kalinova še nima podatka, koliko dijakov je izkoristilo to možnost. Želi si, da bi se v prihodnje lahko upoštevali tudi nekoliko starejši testi. "Dijak lahko na primer piše en dan slovenščino, že naslednji dan pa sociologijo, pa mora iti vmes na testiranje. Morda bi bilo dobro, da se ta čas malo podaljša, če teh dijakov res ne bo veliko in če ne bo toliko okužb," je dejala.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake sicer seznanili 12. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov maturantom omogočil tudi dostop do ocen prek spleta.

Esej iz materinščine pisalo več kot 6600 dijakov

Na osnovnih šolah se začenja NPZ

S preverjanjem iz slovenščine v 6. in 9. razredih osnovnih šol pa se je začelo tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki ga opravlja 21.915 učencev 6. razreda in 19.142 učencev 9. razreda. K NPZ-jem v 6. razredu na 435 šolah se je prijavilo tudi 2321 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu na 431 šolah pa 2064. Od učencev nižjega izobraževalnega standarda bo NPZ opravljalo 153 učencev 6. razreda in 188 učencev 9. razreda z 31 osnovnih šol.

Ravnatelj ljubljanske osnovne šole (OŠ) Livada Goran Popović je povedal, da so na šoli veseli, da se NPZ izvaja na klasičen način, in ne na daljavo, in da jim je kljub stiski s prostori uspelo zagotoviti dovolj oddelkov za 67 učencev 6. in 9. razreda. "NPZ je pisalo 32 učencev 9. razreda in 35 učencev 6. razreda, ki smo jih razdelili v skupine po 16 oz. štiri oddelke, seveda ob upoštevanju varnostne razdalje," je navedel Popović.

NPZ bo potekal do 10. maja. Učenci 6. in 9. razreda so najprej pisali preizkus znanja slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa italijanščine in madžarščine. V četrtek bo pisni preizkus iz znanja matematike. V ponedeljek, 10. maja, bodo učenci 6. razreda pisali preizkus znanja tujega jezika (angleščina, nemščina), učenci 9. razreda pa preizkus znanja tretjega predmeta (biologija, prvi tuji jezik, šport, zgodovina).

Devetošolci bodo z dosežki NPZ-ja seznanjeni 1. junija, šestošolci pa 7. junija.