Muslimani v Sloveniji pričakujejo začetek gradnje džamije v letu 2008. Foto: RTV SLO
Muslimani v Sloveniji pričakujejo začetek gradnje džamije v letu 2008. Foto: RTV SLO
Sodelovanje SIS - MOL
Slovenska islamska skupnost in mestna občina Ljubljana dobro sodelujeta. Foto: RTV SLO
Osman Đogić
Đogić gradnjo džamije podpira, dodaja pa, da je to spolitiziran projekt. Foto: RTV SLO

Slovenska muslimanska skupnost obstaja in ima prihodnost.

Osman Đogić

Tajnik mešihata islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je za MMC povedal, da je džamija politično vprašanje in da je slovenska zakonodaja preveč komplicirana. Kljub obljubam zemljišče na Parmovi ulici v Ljubljani septembra še ne bo odkupljeno. Porić je pojasnil, da so se v zadnjih mesecih ukvarjali predvsem z urbanističnim načrtom džamije. Poleg tega se sredstva za gradnjo že nabirajo; finančno pomoč pričakujejo tudi iz drugih evropskih držav, predvsem iz Bosne in Hercegovine, od koder prihaja veliko muslimanov, živečih v Sloveniji.

Slovenska islamska skupnost je zadovoljna s sodelovanjem MOL-a
Po Porićevih besedah je bil čas, ko se je gradnja omenjala na Cesti dveh cesarjev, napačen, saj je bilo to prav po terorističnih napadih 11. 9., zato je bila javnost večinoma proti gradnji. V Slovenski islamski skupnosti (SIS) so zadovoljni s sodelovanjem z MOL-om, podrobnosti pa urejajo prek odvetniške pisarne Senica. Porić dodaja, da je najprej potreben nakup zemljišča, in upa, da se bo to zgodilo letos, gradnja pa da se bo začela v letu 2008. Zaveda se, da zgraditev celotnega islamskega centra lahko traja nekaj let.

Preberite si tudi blog, ki ga za MMC piše Ahmed Pašić, publicist in strokovnjak za islam. Vabimo vas tudi na naš forum.

V Sloveniji je po navedbah SIS-a okrog 47 tisoč muslimanov. Kot druga največja verska skupnost v Sloveniji nimajo pritožb, njihov položaj v državi se izboljšuje in je celo boljši kot v marsikateri evropski državi. SIS ima z državo podpisan tudi sporazum o sodelovanju.

Slovenska muslimanska skupnost ima drugačne poglede
Poleg SIS-a deluje v Sloveniji še Slovenska muslimanska skupnost (SMS), katere vodja je imam Osman Đogić. Skupnosti nimata stikov, spori so bili v preteklosti preveliki. Porić je povedal, da se nekateri člani, ki so sodelovali z Đogićem, vračajo k Slovenski islamski skupnosti in da Đogića podpira vsega skupaj okrog 15 ljudi v Sloveniji. Dodal je, da je spor predvsem medijske narave, in pohvalil muftija Nedžada Grabusa, ki je ob nastopu povezal skupnost.

Osman Đogić meni, da registra članov v SMS-u nimajo in da je bilo na včerajšnji predpraznični molitvi udeleženih okrog 30 vernikov. Meni, da je džamija spolitiziran projekt. SMS se zavzema za gradnjo, vendar se trenutno ukvarja predvsem z organizacijo nove skupnosti. Đogić pravi, da se MOL ne obrača na SMS, ampak sodeluje samo s SIS-om, kar pomeni, da skuša SIS projekt gradnje džamije monopolizirati. Organizaciji tako nista povezani, ker se Slovenska islamska skupnost obnaša, kot da Slovenska muslimanska skupnost, ki ima ustavno pravico, ne obstaja. Poleg tega imajo umazano propagando, je dodal Đogić.

Ramazan - obobje izpolnjevanja islamskih nalog
Ob prazničnem mesecu ramazanu bodo potekale različne dejavnosti, od obiskov 17 krajev muftija Grabusa po Sloveniji do molitev in skupnih večerij. Posta, ki poteka od zore do sončnega zahoda, se morajo držati vsi verniki. Praznični dnevi so namenjeni predvsem izboljšanju počutja vernikov, kar je božje darilo posamezniku.

R. B. / M. K.

Slovenska muslimanska skupnost obstaja in ima prihodnost.

Osman Đogić