Janez Janša se je zaslišanja udeležil brez odvetnika, saj je prepričan, da ga ne potrebuje. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša se je zaslišanja udeležil brez odvetnika, saj je prepričan, da ga ne potrebuje. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Tiskovno konferenco, ki je bila sklicana posebej zaradi zadeve Patria, je Janša odpovedal. Foto: MMC RTV SLO
Zadeva Patria: Zaslišan Janez Janša

Vesel sem, da sem lahko tudi uradno pojasnil nekatere zadeve, je po zaslišanju v zadevi Patria pojasnil predsednik SDS-a in nekdanji premier Janez Janša.

Na vprašanje novinarjev, ali je na zaslišanje v zadevi Patria prišel kot osumljenec, je Janez Janša odgovoril, da je bila v prevodu iz finščine uporabljena tudi ta beseda. A, kot je dodal, ni bilo navedeno, česa je sploh osumljen. Prav tako mu na to vprašanje niso odgovorili preiskovalci. Zaslišanja se je udeležil brez odvetnika, saj je prepričan, da ga ne potrebuje.

Opozicijski prvak, ki je sprva zaradi zaslišanja napovedal tiskovno konferenco, a jo nato preklical, je pred novinarji izpostavil pomen t. i. štabnega dokumenta Patrie, s katerim je finsko podjetje načrtovalo pridobivanje posla v Sloveniji. Iz tega dokumenta je po Janševih besedah razvidno, da je nastal na podlagi informacij slikarja Jureta Cekute. Poleg tega naj bi v njem pisalo, da ima ta oseba (torej Cekuta), ko gre za lobiranje, za posel "pokritih" več kontaktov, kot so predsednik države (takrat je bil to Janez Drnovšek), predsednik vlade (takrat Anton Rop) in nekateri nižji uradniki ministrstva za obrambo.

Janša: Dokument ključen za zaplet zgodbe
V dokumentu je zapisano tudi, da "problem ostaja, kako priti do predsednika vlade po volitvah - se pravi do mene - in do njegove stranke, oziroma, kako zadovoljiti potrebe predsednika vlade in njegove stranke", trdi Janša in dodaja, da gre za ključni dokument, ki je bil izhodišče za zaplet zgodbe. Prvi sum, da bi bilo lahko s poslom kar koli narobe, se mu je porajal, ko je izvedel, da se operira z imeni, ki so že v 90. letih sodelovala v nabavah oborožitve in vojaške opreme - to sta Walter Wolf in Jure Cekuta. A je ta vse očitke za TV Slovenija znova zanikal.

Prvi mož SDS-a je na zaslišanju poleg omenjenega dokumenta videl še nekaj drugih, ob katerih se po njegovih besedah operira z namigi, da naj bi bil za nekatere odločitve, vezane na povsem konkretne zadeve pri izpeljavi javnega razpisa, odgovoren prav on kot takratni premier. A v nobenem izmed dokumentov ni argumentov, pred katerimi bi se lahko zagovarjal, je zatrdil. V tem kontekstu je preiskovalce vprašal, kdo naj bi bil tisti, ki naj bi ga podkupil, a odgovora ni dobil.

Janša: Ne poznam nikogar iz Patrie
Večina dodatnih vprašanj se je na zaslišanju nanašala na to, ali se je srečal z določenimi konkretnimi ljudmi iz Patrie. Odgovoril jim je, da ne in da jih niti ne pozna, ter dodal, da ni nikoli sodeloval z Walterjem Wolfom, Juretom Cekuto ali Wolfgangom Riedlom.

Janša meni, da se bo preiskava v zadevi Patria zdaj prevesila v drugo fazo - v "ugotavljanje odgovornosti za žaljive obdolžitve". Zdaj bo po njegovem mnenju, "če je Slovenija pravna država z neko avtoriteto", na Finskem zaslišan novinar Magnus Berglund, avtor oddaje Resnica o Patrii, temu zaslišanju pa naj bi prisostovali tudi slovenski kriminalisti.

Pred zasliševalci tudi Senica in Zagožen?
Finski preiskovalci, med njimi njihov vodja Kaj Erik Björkquist, ki se v Sloveniji mudijo zaradi zadeve Patria, pa tokrat niso zaslišali le prvaka SDS-a, temveč naj bi bila po neuradnih informacijah zaslišana tudi nekdanji vodja logistike na ministrstvu za obrambo Marjan Senica in Jože Zagožen. Jutri naj bi pred preiskovalce stopil še slikar Jure Cekuta, o katerem je avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl izjavil, da je njemu nakazal denar. Kot je znano, je bil v sredo zaslišan poslovnež Rudolf Leban.

Pahor brez komentarja
Premier Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade zaslišanj ni posebej komentiral. Povedal je le, da morebitno zaslišanje ministra za okolje, nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca, za njegovo ravnanje kot premierja ne bo imelo nobenih posledic. Želi si tudi, da zaslišanje Janše ne bi imelo "niti kančka politične konotacije".

Zadeva Patria: Zaslišan Janez Janša