Gutman in Erjavec sta obtožena nevestnega dela v službi. Foto: BoBo
Gutman in Erjavec sta obtožena nevestnega dela v službi. Foto: BoBo
Sumi nepravilnosti v postopku nakupa finskih oklepnikov patria so širšo javnost pretresli manj kot tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec in Gutman prvič na sodišču

Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je obtožni predlog zoper Erjavca in Gutmana vložila konec lanskega leta. Tožilstvo je razkrilo le, da sta obtožena kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 262. členu kazenskega zakonika in da je predlog povezan s podpisano pogodbo za nakup srednjekolesnih oklepnih vozil 8 X 8.

Erjavec in Gutman naročila 25 neopremljenih patrij
Obtožni predlog zoper njiju je prišel v javnost na začetku leta. Takrat se je izkazalo, da je glavni razlog za obtožnico ta, da sta naročila 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. S tem naj bi nastala škoda najmanj 16,8 milijona evrov. Poleg tega sta Gutman in Erjavec od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takih patrij.

"Iz delovanja načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana in ministra Karla Viktorja Erjavca v postopku oddaje naročila zaupne narave je razvidno, da s storniranjem predlogov z dne 26. 7. 2006 in nato s potrditvijo novega predloga za naročilo (osemkolesnikov) z dne 15. 12. 2006 nista upoštevala dolžnega postopanja v skladu z določbami pravilnika o metodologiji in postopkih opremljanja z investicijsko opremo, kar je imelo za posledico, da navedeno naročilo ni bilo procesno in vsebinsko formalizirano z zahtevnikom in investicijsko dokumentacijo," je razvidno iz dokumentov, ki jih je na začetku januarja objavilo Delo.

Med očitki v policijski ovadbi proti Erjavcu in Gutmanu, na podlagi katere je vrhovno državno tožilstvo v treh dneh napisalo obtožni predlog, je zapisano tudi, da sta obtožena s tem naročilom "opustila vse temeljne cilje investicije".

Tožilstvo: Davkoplačevalci oškodovani za 20 milijonov evrov
Tožilstvo naj bi znesek 16,8 milijona evrov v svojem obtožnem predlogu pozneje še povišalo. Erjavcu in Gutmanu očita, da sta z izvedbo nakupa 135 osemkolesnikov v vrednosti 278 milijonov evrov davkoplačevalce dejansko oškodovala za okrog 20 milijonov evrov.

Medtem ko Gutman obtožb vse doslej ni komentiral, jih je Erjavec večkrat zavrnil. V enem svojih prvih odzivov je dejal, da je obtožni predlog privlečen za lase, saj da je svoje delo opravljal "vestno in pošteno". Menil je, da je predlog nadaljevanje političnih pritiskov na podlagi ovadbe Sistemske tehnike. Poleg tega je opozoril, da je bil "obtožni predlog sestavljen na hitro, zadnje dni pred zastaranjem".

Pojasnil je tudi, da je v pogodbi določeno, da je moralo ministrstvo za obrambo določiti konfiguracijo oz. vojaško nadgradnjo do maja leta 2009. Poleg tega ti oklepniki sploh še niso plačani in prevzeti, saj so bili po pogodbi za dobavo predvideni leta 2013 ali 2014. Pred dnevi je znova napovedal, da bo na sodišču dokazal, da ni povzročil nobene škode.

Erjavec: Mediji se bodo med postopkom zelo zabavali
Erjavec je napovedal, da se bodo mediji s tem postopkom zelo zabavali, za to pa bo poskrbel kar sam. Dodal je, da se bo zagovarjal sam. "Ta obtožni predlog je tako porazen, da ne potrebujem nobene pravne pomoči, se bom zagovarjal kar sam." Kot priče je Erjavec povabil zdajšnjega predsednika vlade Boruta Pahorja, ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in nekdanjega premierja Janeza Janšo, ki je že napovedal, da bo z veseljem pričal. Janša je ob tem dejal, da je izjemno zanimivo, da se ovadbe in obtožni predlogi vlagajo proti nekaterim, proti drugim pa ne, je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar.

"Trdijo, da sem kršil pravilnik in s tem povzročil škodo, a ta pravilnik sploh ne obstaja, ker ni bil nikoli objavljen," je še dejal Erjavec. Obravnava naj bi potekala za zaprtimi vrati, a bo Erjavec, ker po njegovem mnenju v zvezi s Patrio ni več skoraj nič zaupnega, predlagal javno obravnavo.

Obtoženi navedbe zavračajo
Kljub temu pa je bil obtožni predlog ob očitkih Računskega sodišča zaradi nezadovoljivih ukrepov na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki verjetno tudi eden bistvenih razlogov, da je Erjavec konec januarja letos odstopil z mesta okoljskega ministra.

V zadevi Patria je bilo sicer po dobrih dveh letih, odkar je afera izbruhnila, vloženih še pet obtožnih predlogov. Vrhovno državno tožilstvo je predsednika SDS-a Janeza Janšo obtožilo sostorilstva kaznivega dejanja prejemanja daril, Jožeta Zagožna in Toneta Krkoviča sprejemanja daril, Ivana Črnkoviča dajanja daril za nezakonito posredovanje, Walterja Wolfa pa dajanja pomoči. Vsi omenjeni so obtožbe že zavrnili.

Afera zaznamovala predvolilno kampanjo
Sumi nepravilnosti v postopku nakupa finskih oklepnikov patria so širšo javnost pretresli manj kot tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, ko je finska televizija YLE predvajala oddajo novinarja Magnusa Berglunda, v kateri je ta obtožil tedanjega premierja Janeza Janšo prejemanja podkupnine. Afera je zaznamovala predvolilno kampanjo pred državnozborskimi volitvami, na katerih je slavil SD zdajšnjega premierja Boruta Pahorja.

Medtem ko v Sloveniji preiskava domnevnih nepravilnosti s ponedeljkovo obravnavo torej dobiva enega prvih epilogov in je poleg tega vloženih še pet obtožnih predlogov, pa na Finskem kriminalisti svojega dela še niso končali. Konec preiskave na Finskem je glavni tamkajšnji preiskovalec Kaj Erik Björkqvist že večkrat prestavil. Nazadnje pa je na začetku oktobra pojasnil, da je v njihovi preiskavi osumljenih 13 finskih državljanov in nekaj tujcev, med njimi tudi slovenski državljani.

Erjavec in Gutman prvič na sodišču