Od peterice obtoženih so na sodišče prišli trije. Foto: BoBo
Od peterice obtoženih so na sodišče prišli trije. Foto: BoBo

Sojenje se nadaljuje po dveh tednih. Na sodišče je prišla trojica obtoženih, in sicer Jože Zagožen, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič. Janeza Janše in Walterja Wolfa tudi tokrat ni bilo.

Sodnica Barbara Klajnšek je pojasnila, da zaslišanja prič ne bo, ker sodišče še ni dobilo odgovora avstrijskega sodišča, ki bo po njenih besedah določilo datum zaslišanj.

Neuspešni poskusi zaslišanja prek videokonference
Sicer pa je sodnica omenjene avstrijske priče že večkrat želela zaslišati prek videokonference, vendar je čakala na odgovor dunajskega sodišča glede same izvedbe zaslišanja. Riedl in Wilhelmer sta obtožena tudi v avstrijskem delu procesa Patria.

Avstrijska obtožnica Riedla, Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa velike goljufije in utaje davkov. Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel politično naravo.

Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem, Rotis pa da so izbrali, "ker je bil bolj blizu vladni SDS", je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju. Glede Wilhelmerja avstrijska obtožnica navaja, da bil kot direktor družbe ICB seznanjen z Riedlovimi davčnimi utajami.