Če zaslužite nekaj manj kot 70.000 evrov, boste morali plačati 50-odstotni davek. Foto: MMC RTV SLO
Če zaslužite nekaj manj kot 70.000 evrov, boste morali plačati 50-odstotni davek. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Samostojni podjetniki bodo kmalu plačevali manj. Foto: MMC RTV SLO

Napoved za odmero dohodnine za lani morajo vložiti tisti, ki so prejeli dohodke, ki presegajo 3.143,57 evra, pokojnino, pri čemer so uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane, ter pokojnino, od katere ni bila plačana akontacija dohodnine, vendar so poleg tega prejeli obdavčljive dohodke, višje od 80 evrov.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh davčnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Dursa. Napoved je mogoče oddati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki. Če je Durs informativni izračun poslal, zavezanec pa ga ni prejel, lahko zavezanec na davčnem uradu zaprosi za kopijo informativnega izračuna dohodnine.

Ta teden je še nekaj pomembnih datumov v zvezi z dohodnino. V četrtek je zadnji dan za doplačila dohodnine po informativnih izračunih, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar. Prav tako je ta teden davčna uprava začela pošiljati odločbe tistim zavezancem, ki so ugovarjali na informativni izračun.

Višji in nižji davki prihodnje leto
S prvim januarjem prihodnje leto pa bo v zvezi z dohodnino kar nekaj sprememb. Spremenjena bo lestvica, razširjen srednji razred in uvedena protikrizna 50-odstotna stopnja za visoke zaslužke. Meja za obdavčitev dohodninske osnove z 41-odstotno stopnjo bo pomaknjena na dobrih 18.500 evrov, tako bo več zavezancev spadalo v nižjo obdavčitev s 27-odstotno stopnjo.

Ta rešitev je predvidena kot stalna, nov četrti dohodninski razred s 50-odsotno stopnjo pa bo veljal samo dve leti in zajel tiste, katerih davčna osnova na leto je nekaj manj kot 70.000 evrov. Prihodnje leto bo višja tudi stopnja za obdavčitev kapitalskih dobičkov, obresti in dividend, namesto zdajšnjih 20- bo po novem 25-odstotna.

Razbremenitev malih podjetnikov
Finančno ministrstvo pa predlaga že nove posege v dohodninska pravila, tokrat za samostojne podjetnike. In sicer napoveduje tako imenovano pavšalno obdavčitev, s priznanimi 60-odstotnimi stroški, za tiste, ki imajo manj kot 50.000 evrov prometa letno.

Preostanek pa bi bil obdavčen po 20-odstotni stopnji, kar bi veljalo za dokončno plačilo, podobo kot pri obrestih. Te spremembe pa naj bi parlament dobil jeseni in jih obravnaval po rednem postopku.