Pred nedeljskim referendumom bo še danes in v četrtek mogoče glas oddati predčasno, in sicer med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij. Foto: BoBo
Pred nedeljskim referendumom bo še danes in v četrtek mogoče glas oddati predčasno, in sicer med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij. Foto: BoBo

Volivci, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča in želijo glasovati na volišču v drugem okraju, morajo to do jutri sporočiti svoji okrajni volilni komisiji. Enako velja za volivce, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik. Ti lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu.

Prav tako morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to do četrtka sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere uresničujejo volilno pravico, ali Državni volilni komisiji.

Predčasno glasovanje
Pred nedeljskim referendumom bo še danes in v četrtek mogoče glas oddati predčasno. Predčasno glasovanje poteka med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Glasovanje bo potekalo tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Bled, Cerknica, Dravograd in Metlika.

Predčasno glasovanje poteka na enak način, kot bo na dan referenduma. Volivci se morajo na volišču izkazati z osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Glasujejo tako, da na glasovnici obkrožijo za ali proti.
Prvi dan glasovalo 2.920 volivk in volivcev
Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na ponovnem glasovanju na referendumu o ZIUGDT (2. tir) v torek, 8. 5. 2018, udeležilo 2.920 volivk in volivcev oziroma 0,17 odstotka vseh volilnih upravičencev. Pri prvotnem referendumu o drugem tiru je prvi dan predčasno glasovalo 2.541 volivk in volivcev oziroma 0,15 % vseh volilnih upravičencev, je sporočil direktor DVK-ja Dušan Vučko.