Naslednji sveženj bodo odposlali 31. maja. Foto: BoBo
Naslednji sveženj bodo odposlali 31. maja. Foto: BoBo

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na finančni upravi. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Če se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi sveženj, v katerem je bilo 947.550 informativnih izračunov dohodnine za leto 2016, je finančna uprava odpremila na pošto 31. marca. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo to dobili povrnjeno 1. junija, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa je 2. junij.
V svežnju je bilo 27,2 odstotka izračunov z doplačili, 28,5 odstotka z vračili, preostalih 44,3 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 46,6 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 61,7 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 181 evrov, povprečni znesek vračila pa 228 evrov.

Naslednji sveženj konec meseca
Naslednji sveženj informativnih izračunov bodo na pošto poslali 31. maja. Tisti, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine vložiti sami, in to do 31. julija.