Plače na RTV-ju predstavljajo 60 odstotkov izdatkov, zato Guzej ne nasprotuje nižanju plač za plačilni razred ali celo dva. Foto: RTV SLO
Plače na RTV-ju predstavljajo 60 odstotkov izdatkov, zato Guzej ne nasprotuje nižanju plač za plačilni razred ali celo dva. Foto: RTV SLO
Stane Granda
RTV Slovenija pod lupo Šoltesa

Revizija naj bi dala poudarek predvsem razvojnim projektom ter produkcijskim in koprodukcijskim delom in delu zunanjih izvajalcev. Na odboru so se tako odločili po seznanitvi z ukrepi RTV-ja za izboljšanje pogojev in zastopanosti programskih vsebin v javnem interesu. Predlog za revizijo je podala poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem.

Poročilo o delovanju RTV-ja je že prejšnji teden predstavil direktor zavoda Anton Guzej, Zalokar Oražmova pa je dejala, da poročilu ne more zaupati. Direktor radia Vinko Vasle je na to dejal, da če revizije samostojnih revizijskih hiš v Sloveniji nimajo nobene vrednosti več, naj se revizije za javne zavode kar ukine.

"Varčevanje ne bo vplivalo na vsebine"
Še pred zahtevo o reviziji pa je Guzej na odboru govoril o realizaciji letošnjega načrta za javni radio in televizijo. Po njegovih besedah bo načrt zaradi zvišanja RTV-prispevka za en evro in obljubljenih sredstev za nov plačni sistem v celoti realiziran. Po njegovih besedah pa varčevalni ukrepi ne bodo vplivali na krčenje programskih vsebin.

Kot že rečeno je bilo govora prav o programskih vsebinah in njihovem izboljšanje v smeri javnega interesa ob zvišanju RTV-prispevka.

Kulture in umetnosti bi več, a ni denarja
Guzej je ob tem poudaril, da so kar 43,5 odstotka predvajanega programa na Televiziji Slovenija namenili kulturnim in umetniškim vsebinam. Radio je tem vsebinam namenil 31 odstotkov programa. A čeprav so bile te vsebine na televiziji bolj zastopane, je zanje šla tretijina denarja, medtem ko so na radiu za kulturo in umetnost porabili kar 45-odstotni delež. Po Guzejevih besedah bi takih vsebin radi imeli še več, a je omejitev, seveda, denar.

Guzej podpira nižanje plač
Ker plače zaposlenih predstavljajo 60 odstotkov stroškov, Guzej podpira znižanje plač v javnem sektroju - tako bi na RTV-ju lahko znižali plače za enega ali celo dva plačna razreda. Dodal je še, da so v zadnjih štirih letih zmanjšali tudi število zaposlenih, in sicer za približno 170, dodatno zmanjševanje pa načrtujejo tudi letos. Glede izdatkov je pojasnil še, da je javni zavod v zadnjih štirih letih posloval pozitivno, čeprav je RTV-prispevek ostajal isti.

Grande ne bo več na seje
Glede obravanve poročila se je ogasil tudi predsednik programskega sveta RTVS Stane Granda in dejal. V pismu je zapisal, da so bili priča "vnaprejšnji obsodbi, ki je bila izvedena na inkvizicijski način". Zmotil ga je predvsem način izrekanja kritik, kritike pa naj bi bile zavrnjene na žaljiv, nevsebinski in ideološki način. Omenil je celo, da naj bi predlog sklepov pripravila kar kulturna minsitrica Majda Širca, kar pa, opozarja Granda, krši ustavno načelo ločitve izvršne in zakonodajne oblasti. Vabilom na odbor se tako ne namrava več odzvati.

Kmalu celotna digitalizacija
Na odboru je bilo sicer govora tudi o digitalizaciji. Izklop analognih oddajnikov je direktor RTV-ja napovedal do konca leta 2010. Televizijski oddajniki so namreč digitalizirani 70-odstotno, radijski pa skoraj popolnoma.

S. Z.

RTV Slovenija pod lupo Šoltesa