RTVS je leta 2008 za investicije porabil 15,5 milijona evrov, pravi generalni direktor javnega zavoda. Foto: MMC RTV SLO
RTVS je leta 2008 za investicije porabil 15,5 milijona evrov, pravi generalni direktor javnega zavoda. Foto: MMC RTV SLO
RTV želi obljubljena državna sredstva

V svojem nastopu pred člani programskega sveta je poudaril, da je RTV Slovenija edini javni zavod, ki leta 2008 od države ni prejel nobenih dodatnih sredstev za uvedbo novega plačnega sistema, čeprav so imeli pisno zagotovilo ministrstva za kulturo, da bodo prejeli 4,5 milijona evrov. RTVS je moral zato po njegovih besedah iskati druge dodatne vire in ukiniti nekatere programe, ki niso dosegli začrtanih ciljev.

Guzej: Pahor za plače obljubil 3,3 milijona evrov
Ob tem je Guzej povedal, da se bo vodstvo prihodnji teden sešlo s predstavniki ministrstva in skušalo doseči dogovor, da bi zavod obljubljeni denar le dobil. Predsednik vlade Borut Pahor naj bi obljubil, da bo za plače RTV-ja zavod prejel 3,3 milijona evrov, prav tako pa naj bi tudi obljubil povečanje naročnine za en evro.

Po Guzejevih besedah so neznanka tudi prihodki od oglaševanja, za katere na RTVS-ju ne morejo natančno predvideti, koliko bodo dejansko znašali. "Za zdaj smo predvideli, da bomo od oglaševanja letos pridobili 19 milijonov evrov, vendar je to vprašljivo. Nekateri namreč napovedujejo, da se bo oglaševanje podjetij zaradi finančne krize zmanjšalo kar za 30 odstotkov," je dejal.

Guzej: Programa ne bomo krčili
Ne glede na to je Guzej napovedal, da programa v letu 2009 ne bodo krčili. Če bo sredstev premalo, bodo aktivirali načrt B, po katerem bodo skušali sredstva zagotoviti z nekaterimi drugimi ukrepi.

Dodati velja še, da naj bi RTVS lani rekordno veliko investiral. Kot pojasnjuje generalni direktor, je bilo za investicije namenjenih 15,5 milijona evrov, največ denarja pa je bilo porabljenega za zgradbe RTVS-ja, studio 26, digitalizacijo in programsko opremo.

Programski svet RTV Slovenija je izrazil zaskrbljenost med slabšanjem finančnega položaja v zavodu in vlado pozval k čimprejšnjem ukrepanju, saj bi se v nasprotnem primeru zavod lahko znova znašel v položaju, v katerem je bil še pred leti, ko je imel izgubo.

M. N. / B. K.

RTV želi obljubljena državna sredstva