Generalni direktor Anton Guzej, direktor Radia Slovenija Vinko Vasle in pomočnik direktorja Televizije Slovenija Igor Pirkovič so predstavili zaključni račun in poslovanje RTV Slovenija v letu 2008, predsednik nadzornega sveta Franc Orešnik pa je predstavil delo nadzornega sveta RTV Slovenija v preteklem letu. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor Anton Guzej, direktor Radia Slovenija Vinko Vasle in pomočnik direktorja Televizije Slovenija Igor Pirkovič so predstavili zaključni račun in poslovanje RTV Slovenija v letu 2008, predsednik nadzornega sveta Franc Orešnik pa je predstavil delo nadzornega sveta RTV Slovenija v preteklem letu. Foto: MMC RTV SLO
RTV Slovenija
V letu 2008 je javni zavod RTV Slovenija počastil 80 let Radia Slovenija in 50 let Televizije Slovenija ter 50 let radijskega in 30 let televizijskega programa za madžarsko narodno skupnost. Foto: RTV SLO
RTV predstavil zaključni račun za leto 2008

"Leto 2008 je bilo produkcijsko, programsko in poslovno zelo zahtevno," je na predstavitvi zaključnega računa in poslovanja dejal generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej. Po njegovih besedah je poslovni rezultat zavoda pozitiven, presežek prihodkov nad odhodki je namreč 82.000 evrov.

RTV-prispevek pomeni vedno manjši del prihodkov
Med prihodki je bilo več sredstev, kot so pričakovali, od RTV-naročnine (za dva odstotka), manj pa od oglasov, kjer so z 20 milijoni evrov dohodka dosegli 90-odstotno realizacijo načrta. Guzej povišanje prihodkov od RTV-naročnine pripisuje boljši izterjavi in povečanju zavezancev za naročnino, manj oglaševalskih prihodkov pa gospodarsko-finančni krizi, zaradi katere podjetja oglašujejo manj.

Tudi Franc Orešnik, predsednik nadzornega sveta zavoda, je posebno izpostavil prihodke od naročnine, ki je zamrznjena že od leta 2004. Dal je primerjavo, da je leta 2003 RTV-prispevek pomenil 72,3 odstotka prihodkov, lani pa le še 64,4 odstotka. Ob tem se Orešnik sprašuje, kako bo v letošnjem letu, saj je število socialnih upravičencev do oprostitve plačevanja RTV-prispevka vedno višje. Med letoma 2006 in 2008 so imel zato kar 6,4 milijona evrov izpada. Prav zato v zavodu zagovarjajo spremembo RTV-zakona v točki, po kateri bi izpad zaradi oprostitve plačevanje prispevka pokrila država, je dodal Orešnik.

Država ni nakazala obljubljenih sredstev
Lansko leto je zavod po besedah generalnega direktorja manj porabljal pri materialnih stroških (za 2,3 milijona evrov manj). Zmanjšalo se je tudi število zaposlenih, in sicer za 29, tako da je bilo na koncu leta 2008 točno 2.000 zaposlenih. Stroški za delovno silo so se zmanjšali za sedem milijonov evrov, po Guzejevih besedah pa od države še niso prejeli obljubljenih sredstev za prehod na nov plačni sistem.

Zavod je lani za naložbe namenil 15,5 milijona evrov, vlagali so predvsem v tehniko in tehnologijo, nekaj tudi v same zgradbe, kupili pa so tudi šest avtomobilov.

V lanskem letu trije veliki projekti
Predsednik nadzornega sveta Orešnik je ob tem povedal, da je bila večina programskih projektov izvedena uspešno. Posebno je izpostavil tri velike projekte - olimpijske igre v Pekingu, predsedovanje EU-ju in državnozborske volitve.

Televizija je zadržala gledalce
"Leto 2007 je bilo zelo uspešno, saj nam je v letu 2008 uspelo zadržati število gledalcev. Število gledalcev se sicer zmanjšuje na podlagi agresivnih medijev, mi pa ne hodimo po robu in ne šokiramo, ampak uresničujemo poslanstvo," je o delu Televizije Slovenija povedal Igor Pirkovič, pomočnik direktorja televizije.

Radijskim programom narašča poslušanost
Z naraščanjem števila poslušalcev pa se je pohvalil direktor Radia Slovenija Vinko Vasle, saj narašča poslušanost tako programu Ars kot tudi prvemu programu Radia Slovenija, ki je sicer po poslušanosti na drugem mestu, takoj za Valom 202. "To je zasluga mojih sodelavcev, ki so 100 % uresničili projekte," je dejal Vasle.

S. Z./A. S.

RTV predstavil zaključni račun za leto 2008