Stavka že nekaj časa visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Stavka že nekaj časa visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Janez Posedi o pozivu Branimirja Štruklja, da bi bil podpis aneksa sprejemlljivejši, če bi vlada iz zamrznitve izvzela napredovanja javnih uslužbencev.
Carina
27. septembra bo stavkalo okoli 80.000 javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki
Konec septembra bodo stavkali tudi zdravniki. Foto: MMC RTV SLO
Vlada na seji o javnem sektorju in zdravstvu
Delo bo 27. 9. obstalo

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević je po seji, na kateri so opravili zadnje tehnične priprave na stavko, dejal, da je v stavko zagotovo vključenih 17 sindikatov, trije (Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije in Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije) verjetno tudi, a se o tem še odločajo, dva (Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije in Sindikat kulturnih delavcev RTV-ja) pa ne.

Stavka, dokler ne bo z vlado podpisan sporazum
Stavka bo po besedah Miščevića trajala, dokler ne bo z vlado podpisan sporazum, vlado in medije pa bodo s stavkovnimi zahtevami seznanili 9. septembra. Pravi, da bo v prvi fazi stavkalo 80.000 javnih uslužbencev, hkrati pa k temu pozivajo tudi tiste iz drugih sindikatov. "Nastopil je trenutek, ko je izžemanju ljudi treba narediti konec," je bil jasen Miščević.

Posedi: Štrukelj prevzel vlogo vlade v pozivanju k podpisu
Poziv sindikatov Konfederacije javnega sektorja Slovenije (KSJS) pod vodstvom Branimirja Štruklja, naj Posedijevi sindikati znova razmislijo o podpisu ankesa št. 4, če bi vlada iz njega izvzela zamrznitev napredovanj, jih ni prepričal. "Nismo preslišali poziva kolega iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja, tako da sklepamo, da je prevzel funkcijo pozivanja k podpisu namesto vlade," je dejal Posedi.

Sprašuje se, ali ima konfederacija drugačen aneks kot oni, saj naj bi po dveletni zamrznitvi plač predvideval takojšnjo dpravo tretje in četrte četrtine plačnih nesorazmerij. To je po besedah Jakoba Počivalška iz Pergama zavajajoče, saj aneks št. 4 tega ne določa.

VLADA PRIPRAVLJENA NEKOLIKO POPUSTITI
Vlada bo obravnavo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju nadaljevala v ponedeljek. Sindikatom javnega sektorja je pripravljena nekoliko popustiti pri vprašanjih usklajevanja plač z inflacijo in napredovanjih. Po novem predlogu naj bi se leta 2012 plače delno uskladile z rastjo cen življenjskih potrebščin, če bo inflacija presegla dva odstotka. Po zdajšnji rešitvi bi uskladitve sledile pri 2,5-odstotni inflaciji. V letu 2011 pa splošne uskladitev plač ne bi bilo. Vlada je po besedah ministrice Irme Pavlinič Krebs nekoliko popustila tudi pri napredovanjih. V letu 2011 po novem predlogu napredovanj ne bi bilo, v letu 2012 pa bi pred pripravo proračuna ugotovili, ali bi napredovanja lahko dopustili. Vlada bo sindikate še uradno pozvala, naj v ponedeljek le podpišejo nekoliko spremenjen aneks h kolektivni pogodbi.

KSJS z izjemo policistov bo aneks podpisal
V nasprotju s Posedijevimi sindikati torej Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) namerava (z izjemo Policijskega sindikata Slovenije) podpisati aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in spremljajoči dogovor.

Štrukelj tako opozarja na posledice zakona, ki ga namerava uvesti vlada in ki po njegovem pomeni prekinitev socialnega dialoga. Povsem nedopustno se mu namreč zdi, da bi država ukinila tarifne dele kolektivne pogodbe, s čimer bi kršila mednarodne pogodbe. Štrukelj tako meni, da bo šele v ponedeljek dan D za socialni dialog v javnem sektorju.

Pravi, da bi vlada morala socialni dialog spodbujati in širiti, ne pa ga omejevati. "Vladi predlagamo, da iz splošne zamrznitve izvzame zamrznitve napredovanj v prihodnjih dveh letih, kar bi pritegnilo več sinidkatov k podpisu aneksa," pojasnjuje predsednik KSJS-ja, sindikate, ki zavračajo podpis aneksa, pa poziva k razmisleku, ali ni najpomembnejša ohranitev pogodb.

Štrukelj: Država je dolžna razpravljati o našem predlogu
Štrukelj je prepričan, da vlada mora razpravljati o njihovem predlogu. Dodal je še, da je stavka mogoča, vendar ne iz istih razlogov, kot jih imajo drugi sindikati. "Želimo, da v tej situaciji ne pride do stavke. Če bodo odstranili tarifne dele pogodb, je to razlog za upor, in se bomo tudi mi uprli. Če vlada umakne tarifne dele kolektivnih pogodb, imamo argumente za stavko," je zatrdil.

Če ne bo dogovora, vlada pripravlja zakon
Zaradi gospodarske krize želi sicer vlada zmanjšati maso za plače javnih uslužbencev in za dve leti zamrzniti usklajevanje, napredovanja in rast plač. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je sindikatom za končni dogovor, ali sprejmejo podpis aneksa, dala čas do ponedeljka. Upa, da bodo sindikati privolili v to, sicer bo prekinila socialni dialog in načrte vlade dosegla s sprejetjem zakona, po katerem bi vlada določala maso denarja za delovno uspešnost, višino dodatkov in usklajevanje plač z inflacijo.

Med javnimi uslužbenici, ki 27. septembra ne bodo delali, bodo tudi zdravniki, ki imajo z vlado odprto še eno fronto, in sicer plačilo dežurstva. Po navedbah Sindikata državnih in družbenih organov Slovenije naj bi bilo vprašanje obračunavanja dodatkov za dežurstva v zdravstvu blizu rešitvi, saj naj bi v zdravstveni zavarovalnici našli potreben denar. O tej težavi pa je danes tekla beseda tudi na vladi. Več lahko preberete tukaj.

Janez Posedi o pozivu Branimirja Štruklja, da bi bil podpis aneksa sprejemlljivejši, če bi vlada iz zamrznitve izvzela napredovanja javnih uslužbencev.
Vlada na seji o javnem sektorju in zdravstvu
Delo bo 27. 9. obstalo