Zakaj nihče ni opazil, kaj se dogaja z deklico? Foto: Reuters
Zakaj nihče ni opazil, kaj se dogaja z deklico? Foto: Reuters
Tednik: Izpoved Arininega očeta

Predvsem pa se sprašujemo vsi, kako to, da nihče - ne center za socialno delo, ne zdravniki, ne bližnji sorodniki - niso opazili, da se z deklico dogaja nekaj hudega.

Vabljeni k ogledu prispevka iz Tednika v predvajalniku ob strani.

Oče je bil med našim pogovorom vidno pretresen, čeprav pod vplivom močnih pomirjeval. Pred tremi leti je doživel srčni infarkt in že tri leta čaka na odločbo za invalidsko upokojitev. Z materjo njunih štirih otrok, s katero sta dolga leta živela v skupnem gospodinjstvu, sta se razšla decembra, ko se je ona preselila k novemu partnerju. "Nihče ni opazil, da bi bilo kar koli narobe; ne socialna služba, ne zdravstvo, ne mi, njeni sorodniki; vse nas je prepričala, da je primerna mati."

Skrbništvo nad štirimi hčerkami sta si najprej razdelila na pol: starejši deklici sta ostali pri očetu, mlajši dve pa pri materi. Pozneje se je tudi tretja deklica preselila k očetu, medtem ko je najmlajša ostala pri materi. "Nikoli mi ni dala vedeti, da bi ji bila odveč," pravi oče.

Se pa spominja za nazaj, da je imela deklica aprila sistematski pregled v zdravstvenem domu Jesenice in da je mati takrat ni pripeljala k zdravniku. Na to je opozoril medicinsko sestro, ki je poslala še eno vabilo na pregled, vendar mu je mati rekla, da otroka ne bo odpeljala k zdravniku. Takrat ni ničesar posumil. "Zdaj vem, da so bile že takrat na otroku gotovo kakšne poškodbe, ki bi jih zdravnik, za razliko od nas ostalih, ki smo imeli stik z otrokom, opazil." Nekdanja partnerica mu je tudi govorila, da deklico pazi varuška, šele pozneje je izvedel, da je bila to laž, da je varuška deklico zadnjič čuvala konec februarja. Oče je imel deklico nazadnje na obisku med 27. in 29. majem, zadnjič pa jo je za kratek čas videl 13. junija na nekem parkirišču, kamor mu je mati prinesla oblačila za starejše deklice. Ničesar nenavadnega ni opazil, razen da je deklica močno shujšala, vendar mu je dekličina mati rekla, da je dekletce shujšalo zaradi zdravstvenih razlogov.

Verjel je, da dekličina mati dela v najboljšo korist otroka. Pozneje ji je še nekajkrat rekel, da bi želel videti deklico, vendar je mati vsakič imela kakšne izgovore. Ker deklice dalj časa niso videli, jo je nameravala obiskati tudi dekličina babica po mamini strani, vendar je mati ni pustila v stanovanje. Oče tudi takrat ni posumil, da bi bilo lahko z deklico kaj narobe. Niti v najhujši nočni mori si ni mogel predstavljati, da bi bila lahko njegova nekdanja partnerica do otroka nasilna ali da bi dopustila, da bi bil do njene dveletne hčerke nasilen kdo drug. "V vseh najinih skupnih letih življenja je nisem nikoli videl pretepati otrok," je dejal. Še zdaj ne more razumeti, kaj se je dogajalo z materjo njegovih otrok, da je otroka skupaj z novim partnerjem zanemarjala in z njo tako surovo ravnala, da je zaradi hudih poškodb deklica na koncu umrla. Ko je videl poškodovano deklico v bolnišnici, je sprva sploh ni prepoznal. "Zdravnik mi je povedal, da so poškodbe resne, tako hude, da takšnih zadnjih 30 let, odkar dela, še ni videl," je povedal skrušeni oče.

Tednik: Izpoved Arininega očeta