Zalar predstavil spremembe, Brezigarjeva opozarja na številne pripombe. Foto: MMC RTV SLO
Zalar predstavil spremembe, Brezigarjeva opozarja na številne pripombe. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja je med ključnimi novostmi novele poleg krepitve samostojnosti tožilca tudi krepitev državnotožilskega sveta, ki dobiva nove pristojnosti, spreminja pa se tudi njegova sestava. Ta naj bi bil namreč odprt tudi za druge pravne strokovnjake, ki niso tožilci, je povedal minister ob začetku letošnjih Izobraževalnih dni Društva državnih tožilcev Slovenije.

Opredelitev prednostnih zadev
Poudarek bo tudi na konsistentni politiki pregona, pri čemer se bodo opredelile prednostne zadeve. "Določile se bodo okvirne usmeritve za zavrženje kazenskih ovadb oz. za uporabo alternativnih oblik pregona," je dodal Zalar. Po novem bi vodje tožilstev morali oblikovati vsakoletni program dela, ki bo vseboval načrt za izvrševanje politike pregona.

Minister priznava, da imata tožilstvo in ministrstvo ločene pristojnosti, vendar hkrati nosita skupno odgovornost. "Ne gre torej za kakšne politične pritiske na tožilstvo, ampak gre za pritisk upravičenih pričakovanj javnosti, da bo naše kazensko pravosodje zagotovilo hitro in pravično kaznovanje krivih ter hitro in pravično oprostitev nedolžnih," je dejal Zalar.

B. Brezigar: Tožilci s številnimi pripombami
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar pravi, da novelo težko komentira, ker gre za besedilo, ki nosi oznako interno. Kljub temu je opozorila, da so imeli tožilci številne pripombe.

Zakon namreč "ni jasno razmejil med vodenjem tožilstva in tožilsko funkcijo", prinaša pa tudi izrazito birokratiziranje dela tožilstva. Po njenih besedah je treba posege v sistem, ki funkcionira, "zelo pretehtati". Prav tako je izrazila dvom o tem, kaj se utegne zgoditi s kompleksnimi zadevami, ki bi jih utegnili po novem obravnavati drugi tožilci.

Na tožilstvu upajo na kakovostno strokovno razpravo
Glede specializiranega oddelka skupine za pregon organiziranega kriminala je Brezigarjeva posvarila pred prehitrimi spremembami pristojnosti oddelka, ki deluje relativno kratek čas.

Za zdaj na tožilstvu ne vedo, v kolikšni meri bodo njihove pripombe upoštevane, a Brezigarjeva pričakuje, da bo dovolj časa za kakovostno strokovno razpravo.