Z rešitvijo, ki jo predlaga Združenje knjižnih založnikov, naj bi vsakemu šoloobveznemu otroku priskrbeli nove in nepopisane učbenike, staršem pa
Z rešitvijo, ki jo predlaga Združenje knjižnih založnikov, naj bi vsakemu šoloobveznemu otroku priskrbeli nove in nepopisane učbenike, staršem pa "vzeli veliko breme s pleč". Foto: BoBo

Način oskrbe z učbeniki je napačen, menijo založniki in posebej izpostavljajo odločitev o neomejenem številu izposoj, zaradi česar se dogaja, da učenci dobijo tudi raztrgane in počečkane knjige.

Zdajšnji sistem ekonomsko neracionalen
V državah, kjer je število izposoj omejeno in kjer poznajo vsakoletni odkup učbenikov, stroške razvoja in prodaje učbenikov razporedijo na več let, zato je njihova cena v maloprodaji nižja, kot je v Sloveniji, so zapisali v izjavi za javnost. Za visoke cene učbenikov je po njihovem mnenju odgovorna predvsem država, ki vztraja pri ekonomsko neracionalnem sistemu oskrbe.

Po prenovi 40 odstotkov nižje cene?
Po mnenju založnikov država potrebuje sistem, ki bo učencem zagotavljal kakovostne in finančno ugodne učbenike, kar bi dosegli z vsakoletnim odkupom, ki bi omogočil racionalizacijo vsebin in distribucije učnih gradiv, tako da bi bila ta za okoli 40 odstotkov cenejša, kot so zdaj.

Predlagana obnova sistema bi državo stala 22 milijonov evrov ali 1,7 odstotka proračuna ministrstva za šolstvo in šport, še poudarjajo založniki. Med nepotrebnimi "prijemi" so sicer izpostavili tudi potrjevanje učbenikov, saj ocenjujejo, da na trgu "ni nenadzorovanega kaosa preobilja".