Erjavec je dejal, da v zamrznitev pokojnin ne bodo privolili. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec je dejal, da v zamrznitev pokojnin ne bodo privolili. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS in Pahor o pokojninah

Obravnava proračuna umaknjena s četrtkove seje vlade.

Po besedah predsednika DeSUS-a Karla Erjavca bodo tako ministri v prihodnjih dneh preučili njihove predloge, zato so tudi umaknili obravnavo proračuna s četrtkove seje vlade. Če plače ne bodo rasle, ni nobenega razloga, da bi bilo treba pokojnine zamrzniti, je po seji izvršnega odbora DeSUS-a dejal Erjavec. "Formula usklajevanja je namreč solidarna, kar pomeni, da upokojenci delijo usodo delavcev," je še podaril.
Kot je znano, so se premier, finančni minister Franci Križanič, minister za razvoj Mitja Gaspari in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs udeležili seje in se pogajali o predlagani zamrznitvi pokojnin. Dogovora niso sklenili, saj DeSUS vztraja, da zamrznitev pokojnin zanje nikakor ni sprejemljiva.

Erjavec je že med sejo dejal, da v zamrznitev ne bodo privolili, lahko pa se pogajajo o načinu njihovega usklajevanja. Če bodo koalicijski partnerji vztrajali pri zamrznitvi, "je konec", je dejal. V tem primeru po Erjavčevih besedah obstaja velika verjetnost, da poslanci DeSUS-a namreč ne bi podprli proračuna. To pa bi po njegovem mnenju otežilo delo vlade in bi pomenilo "začetek politične krize".

Minister Križanič pa je pred sejo zatrjeval, da bodo na sestanku razpravljali predvsem o proračunu, zamrznitev pokojnin pa je po njegovem odvisna od socialnih partnerjev in razmer.

O pokojninskih spremembah bodo iskali konsenz
"Nič drastičnega se ne bo spremenilo čez noč. Nobena panika ni potrebna," pa zagotavlja direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Peter Pogačar. V razpravi z naslovom Izzivi starajoče družbe je namreč dejal, da naj bi se spremembe v pokojninskem sistemu zgodile s čim širšim soglasjem v družbi. "Našli naj bi čim širši družbeni konsenz," je poudaril.

Z namenom, da bi bile pokojnine dostojne in primerne, naj bi vzpostavili učinkovito dodatno pokojninsko zavarovanje, zagotovili višje število vključenih v zavarovanje in višje vplačane premije. Tudi dejanska upokojitvena starost bi po Pogačarjevem mnenju morala biti višja.

Izhodišča za razpravo o spremembah pokojninskega sistema bodo predstavili v petek.

DeSUS in Pahor o pokojninah