120 milijonov evrov ne bi smelo biti vzrok za krizo v vladi, je za MMC dejal Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
120 milijonov evrov ne bi smelo biti vzrok za krizo v vladi, je za MMC dejal Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Če pride do zamrznitve pokojnin, to ne pomeni, da bi upokojenci delili usodo delavcev, saj vemo, da so v letu 2009 plače rasle, poračun za uskladitev pokojnin pa ne bi bil izvršen, kar pomeni, da bi bili upokojenci prikrajšani.

Karl Erjavec
Erjavec za MMC o zamrznitvi pokojnin

To bi bila najslabša rešitev, ker "če vlada z zamrznitvijo plač v javnem sektorju misli resno in če vemo, kakšna je situacija v gospodarstvu in da ni pričakovati kakšne večje rasti plač, potem je zamrznitev pokojnin povsem nepotrebna, ker se pokojnine usklajujejo samo v primeru rasti plač, " je prvak DeSUS-a Karl Erjavec pojasnil za MMC.

DeSUS: Številni alternativni ukrepi
DeSUS meni, da bi bilo manjkajoča sredstva v proračunu mogoče zagotoviti tudi z drugimi ukrepim zlasti tako, da bi obdavčili luksuz, torej najpremožnejše. Poleg tega bi bilo treba razmisliti o povečanju prispevne stopnje, saj je bila ta v preteklosti znižana za sedem odstotkov, kar je po Erjavčevih besedah povzročilo izpad v pokojninski blagajni. Med mogoče ukrepe pa DeSUS šteje tudi možnost višjega davka na dodano vrednost.

Gre za (le) 120 milijonov evrov
Erjavec je sicer nedavno dejal, da bo DeSUS pri svojem stališču vztrajal tudi za ceno politične krize, medtem ko je premier Borut Pahor dejal , da vlade ne bo vodil za vsako ceno. Prvi mož DeSUS-a je prepričan, da 120 milijonov evrov, kolikor bi bilo treba zagotoviti za uskladitev pokojnin, ne bi smel biti glavni razlog za krizo v vladi in koaliciji. Opozoril je, da 250 tisoč upokojencev prejema pokojnine, ki so nižje od 500 evrov, zato bi z dodatnim zategovanjem pasu na tem področju "imeli tempirano socialno bombo".

Sklep izvršnega odbora DeSUS-a je, da stranka zamrznitve pokojnin ne bo podprla, zato je Erjavec napovedal, da bodo, če bo zamrznitev del svežnja zakonov o proračunu, glasovali proti. "To seveda pomeni, da proračun ne bo sprejet, in to seveda lahko pomeni tudi nadaljnje težave," je dejal za MMC.

Upokojenci bodo prikrajšani
Erjavec se tudi ne strinja z nedavno izjavo predsednice ZDUS-a Mateje Kožuh Novak, ki je dejala, da "naj upokojenci delijo usodo delavcev". Prepričan je, da zamrznitev pokojnin ne pomeni iste usode, saj so plače v letu 2009 rasle, uskladitev pokojnin pa še ni bila izvršena. Tako bi bili upokojenci po mnenju Karla Erjavca prikrajšani.

SLS: Vlada ima kje prihraniti
Zamrznitev pokojnin se ne zdi primerna niti opoziciji. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je za MMC povedal, da zdaj ni čas, da bi država še bolj obremenila tiste, ki že tako težko živijo, samo zato, ker sama ne zna zmanjšati stroškov svojega delovanja.

Žerjav namreč meni, da ima vlada pri materialnih stroških in javnih naročilih v javni upravi še vedno veliko rezerve, na tem področju pa da naj bi se dalo prihraniti 20 do 30 odstotkov. "Vlada mora k rebalansu proračuna pristopiti sistemsko in strateško, ne pa ad hoc in zaletavo in z vsakokratnim vznemirjanjem ljudi tam, kjer bi lahko vznemirjanje s pravim pristopom vsaj ublažila, če že ne preprečila," nam je še pojasnil predsednik ljudske stranke.

"Tako strateško kot taktično napačno ravnanje"
Kritični so tudi v SDS-u, kjer menijo, da predlog o zamrznitvi pokojnin odraža tako strateško kot taktično napačno ravnanje. Kot so nam razložili, strateško zato, ker bi morali najprej predstaviti celotno stanje, kje se bo varčevalo in kdo vse bo moral zategniti pas, taktično pa v tem, da so plače po veljavni ureditvi vezane na socialni dialog, pokojnine pa so vezane na rast plač.

"Če ne rastejo plače, ne rastejo niti pokojnine. Socialno krivično je prizadeti samo upokojence in reči, da se bodo pokojnine bolj zmanjševale kot plače. Menimo, da vlada zamrznitve pokojnin ne bo izvedla," so še dodali.

Če pride do zamrznitve pokojnin, to ne pomeni, da bi upokojenci delili usodo delavcev, saj vemo, da so v letu 2009 plače rasle, poračun za uskladitev pokojnin pa ne bi bil izvršen, kar pomeni, da bi bili upokojenci prikrajšani.

Karl Erjavec
Erjavec za MMC o zamrznitvi pokojnin