Sporazumela sta se: kandidature župana Slovenj Gradca ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Sporazumela sta se: kandidature župana Slovenj Gradca ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Zanoškar
DeSUS-u je uspelo prepričati Zanoškarja. A le za nekaj ur. Foto: MMC RTV SLO

Čim prej, tem bolje, da popolnimo ministrsko ekipo. Sicer delo vlade nič ne trpi, imamo državnega sekretarja Zorana Kusa, ki svoje delo opravlja izredno dobro

Borut Pahor
Zmeda v DeSUS-u
Jasnič in Erjavec o nadaljnjih korakih stranke
Ime kandidata ni več uganka

Poslanec DeSUS-a Matjaž Zanoškar je popoldne umaknil kandidaturo za ministra za okolje. Za ta korak se je odločil po kratkem pogovoru s premierjem Borutom Pahorjem.

V pogovoru mu je namreč predsednik vlade dejal, da se mu ne zdi najprimernejši kandidat in da tudi sicer najverjetneje ne bi dobil zadostne podpore poslanskih skupin.

ODZIVI POSLANCEV NA DOPOLDANSKO ODLOČITEV ZANOŠKARJA, DA KANDIDIRA
Kot rečeno, poslanci niso bili najbolj navdušeni nad Zanoškarjem. V Zaresu in LDS-u so ga označili kot dobrega župana in aktivnega poslanca, medtem ko mu podpore kot kandidatu za ministra niso obljubili, češ da je za odločitev o tem prezgodaj.
Zmago Jelinčič, SNS, je na drugi strani dejal, da bi Zanoškarjevo kandidaturo podprl, saj meni, da bi kot minister lahko dal pobudo za gradnjo ceste do Slovenj Gradca oziroma na Koroško. Prvak SNS-a je ob tem zatrdil, da gre pri izbiri predvsem za to, da se Karlu Erjavcu zagotovi služba v državnem zboru.


Godec za MMC: Marsikaj se še dogaja
"Marsikaj se še dogaja, zato ne morem potrditi, da je Matjaž Zanoškar res kandidat za ministra za okolje in prostor," je za MMC že ob 15.30 potrdil tudi vodja PS-a DeSUS-a Joško Godec. Kljub današnji odločitvi izvršnega odbora stranke upokojencev, da kot kandidata predsedniku vlade predlaga prav Zanoškarja (ta je nato kandidaturi dahnil "da"), torej ne bo šlo vse gladko. O tem, kaj se dogaja, smo poskušali vprašati tudi zdaj že nekdanjega kandidata za ministra, a ga nam ni uspelo priklicati na telefon.

Zanoškar, župan Slovenj Gradca in poslanec, se je dolgo omenjal kot naslednik ministra za okolje v odhodu Karla Erjavca - predvsem zato, ker bi z njegovim odhodom na ministrstvo izpraznjeno poslansko mesto zasedel prav prvak DeSUS-a.

Zanoškarjev "da" kar po telefonu
Ko je DeSUS iskal kandidata, je priznal, da bi bila to "najelegantnejša rešitev", ves čas pa je kolebal prav zato, ker ni prejel zadostne podpore v koaliciji. Danes je kazalo, da so ga v DeSUS-u le prepričali, saj je, kot je na tiskovni konferenci po seji izvršnega odbora stranke dejal predsednik Karl Erjavec, dober kandidat. Zanoškar, ki je še dopoldne za MMC zatrdil, da ne bo kandidat, je kandidaturo med sejo izvršnega odbora potrdil po telefonu, so še povedali v DeSUS-u.

Zanoškar: Obstaja še en kandidat
Zanoškarjeva kandidatura bi bila, če bi se ta uresničila, v kratkem podrobneje predstavljena, sledilo pa bi še srečanje Zanoškar-Pahor. Glede na to, da je načrt padel v vodo, pa bo DeSUS moral ravnati po Erjavčevemu planu B. Srečati se bo treba znova in določiti novega kandidata. Sicer pa je Zanoškar dopoldne dejal, da eden že obstaja.

Erjavec: Ustavne presoje ne bo
Erjavec, ki je pred dnevi odstopil s položaja ministra za okolje in se tako izognil morebitni razrešnici, najverjetneje ne bo sprejel nobene službe v vladi. Ustavne presoje zaradi postopka razrešitve ne bo vložil, saj meni, da ni bil razrešen zaradi poziva Računskega sodišča, temveč iz političnih razlogov.

Izvršni odbor DeSUS-a pa je na drugi strani sprejel odločitev, da bo vložil pobudo za spremembo in dopolnitev zakona o Računskem sodišču, saj člani DeSUS-a menijo, da je zakon zdaj v nasprotju z nekaterimi določili ustave.

Koalicija naj preveri uresničevanje sporazuma
Izvršni odbor stranke je sklenil še, da stranka ostaja v koaliciji, a kot enakopraven partner. V DeSUS-u nameravajo tudi znova pregledati koalicijsko pogodbo. Stranka bo tako na naslednjem koalicijskem vrhu predlagala, da koalicija preveri uresničevanje koalicijskega sporazuma in ugotovi, ali so glede na spremenjene gospodarske razmere morebiti potrebne njegove spremembe.

Izvršni odbor je danes sprejel tudi sklep, da zaupa vodstvu in predsedniku stranke in da ni nobenega razloga za izredni kongres stranke. "To je malo tudi odgovor na pisanje medijev, da nekdanji strankin poslanec Franc Žnidaršič pričakuje spremembe v stranki, sicer da se v njej več ne vidi," je dejal Erjavec.

Pahor: S kandidaturo uradno še nisem seznanjen
Premier Borut Pahor je sicer v sredo že prejel odstopno izjavo Karla Erjavca. Formalni postopki za imenovanje novega ministra se bodo lahko začeli, ko se bo z odstopom uradno seznanil tudi državni zbor.

Pahor je po seji vlade dejal, da za ministra želi kompetentnega človeka, ki bo z vsem svojim znanjem, predanostjo in avtoriteto deloval za ureditev vprašanj v tem zahtevnem resorju.

Kdo je Matjaž Zanoškar?
Nazaj k Zanoškarju. Matjaž Zanoškar se je rodil leta 1951 v Slovenj Gradcu. Po izobrazbi je diplomirani organizator dela, delovne izkušnje je pridobival v gospodarstvu, kulturi, šolstvu in javni upravi. Med drugim je bil v obdobju od leta 1995 do 2002 načelnik Upravne enote Slovenj Gradec, župan Mestne občine Slovenj Gradec pa je postal konec leta 2002, ko je kandidiral kot neodvisni kandidat (pred tem je bil član SD-ja) s podporo sedmih strank in je v prvem krogu prejel dobrih 68 odstotkov glasov. Še več podpore je prejel na naslednjih županskih volitvah leta 2006.

Na polovici županskega mandata mu je uspel vstop v državni zbor. Med drugim je podpredsednik odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj ter član odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Čim prej, tem bolje, da popolnimo ministrsko ekipo. Sicer delo vlade nič ne trpi, imamo državnega sekretarja Zorana Kusa, ki svoje delo opravlja izredno dobro

Borut Pahor
Zmeda v DeSUS-u
Jasnič in Erjavec o nadaljnjih korakih stranke
Ime kandidata ni več uganka