Odločanje o ministru za okolje bo vendarle na dnevnem redu parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Odločanje o ministru za okolje bo vendarle na dnevnem redu parlamenta. Foto: MMC RTV SLO

Za odstop me je prepričal predsednik vlade, ker sem videl, kako se muči zraven mene. Tega ne morem gledati.

Karl Erjavec o razlogih za nenadno odločitev o odstopu
Karl Erjavec dokazuje, da ne želi ostati minister za vsako ceno

Izražam neko upanje, da bo moj dober sodelavec v koaliciji še naprej, da bomo skozi težke in surove čase vodil to vlado in dokončali mandat.

Borut Pahor kljub pozivu k razrešitvi še računa na Erjavca

Če mi potrdiš, da so razlogi politični, bom odstopil in zapustil ministrsko mesto. /.../ Ti boš vstal in povedal, jaz bom vstal, odstopil in odšel.

Karl Erjavec premierju Borutu Pahorju
Čeprav v koaliciji napovedujejo podporo razrešitvi, pa je Zanoškar dodal, da se tudi v koaliciji glasuje po svoji vesti. Foto: MMC RTV SLO
Zanoškar je presodil, da za svojo kandidaturo nima dovolj podpore v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
V največji opozicijski stranki SDS se bodo po besedah vodje poslanske skupine Jožeta Tanka pri glasovanju najbrž vzdržali. Foto: MMC RTV SLO
Kakšni bodo nadaljni koraki DeSUS-a?
Erjavec odstopil z mesta okolijskega ministra

Zahvalil bi se tudi predsedniku vlade za sodelovanje. Vidim, da je ta razprava zanj mučna, in nočem, da bi trpel, je po izjavi, da odstopa z mesta okolijskega ministra, dejal Karl Erjavec.

DeSUS bo po besedah vodje poslanske skupine Joška Godca kandidata za novega ministra iskal med osmimi imeni. Godec je po Erjavčevem odstopu pojasnil, da bodo kandidata za novega okolijskega ministra izbrali v četrtek, ko se bo sestal izvršni odbor DeSUS-a. Izbrani kandidat bo potem "šel v strankino kadrovsko proceduro". "Imamo veliko imen, in sicer osem, od katerih bomo izbrali najbolj primerno," je še dejal in dodal, da bo javnost izvedela za kandidatovo ime, ko bo izbran.

Prepričalo ga je "Pahorjevo trpljenje"
"Za odstop me je prepričal predsednik vlade, ker sem videl, kako se muči zraven mene. Tega ne morem gledati," je Erjavec novinarjem pojasnil razloge za odstop. Dejal je še, da ne potrebuje nove službe in da jim ni treba skrbeti za njegovo socialno varnost. Dodal je, da bo še naprej opravljal funkcijo predsednika stranke.

Izstop iz koalicije še vedno mogoč
Glede morebitnega izstopa DeSUS-a iz koalicije je dejal, da je to stvar organov stranke in da o tem odloča svet stranke. Kot je pojasnil, možnost izstopa obstaja in da se bo v četrtek sestal izvršni odbor DeSUS-a, ki bo razpravljal tudi o nadaljnjem delu v koaliciji. Po Erjavčevih besedah lahko sodelujejo tako s Pahorjem kot z Janezom Janšo, Gregorjem Golobičem ali Katarino Kresal, a le če lahko DeSUS uresničuje svoj program.

Bo ali ne bo poslanec? Zagotovo leta 2012.
Poudaril je še, da poslanec DeSUS-a Franc Jurša ne bo vrnil svojega mandata oz. da ga bo prepričal, da ga ne bo vrnil. Na vprašanje, ali bo odslej poslanec, je Erjavec odvrnil, da bo leta 2012 zagotovo poslanec v DZ-ju.

Bogato in slikovito besedišče razprave na seji
V razpravi je Erjavec premierju Pahorju med drugim očital, da ni držal obljube, da bodo v DZ-ju preverili, ali je potrebna ustavna presoja zakona o Računskem sodišču.

"Žal mi je, da s tvoje strani ni bil storjen ta korak," je Borutu Pahorju dejal Erjavec, ki pričakuje, da bodo poslanci, predsednik DZ-ja Pavel Gantar in premier varuhi pravne države.

"Motijo me različni kriteriji," je premierju dejal predsednik DeSUS-a. Nadaljeval je: "Govoril si o novih pravnih standardih. To, kar se dogaja, pa niso pravni standardi, zlasti ne za pravno državo. Ti dobro veš, da so bili revizorji tudi pri drugih ministrstvih in so napovedali pozive za razrešitve, pa ti niso bili uvedeni."

Erjavec: Nisem silil v vlado
Erjavec trdi, da po državnozborskih volitvah leta 2008 ni silil v vlado in da je Pahor vztrajal, da postane minister, ker je želel, da bi bili vsi predsedniki koalicijskih strank v vladi. Hkrati je še enkrat zavrnil očitke o nezakoniti prodaji Energetike Projekta, pozivu Računskega sodišča o razrešitvi pa je očital ustavno spornost. Dodal je še, da bosta s Pahorjem še naprej sodelovala in zatrdil, da je vestno opravljal svoje delo in da si ne želi biti za vsako ceno na ministrskem stolčku, saj se že pripravlja na odhod. "Poglejte na ministrstvu. Škatle so že pripravljene," je še dejal.
Pahor se sklicuje na Šoltesa
Pahor pa je v razpravi pojasnil, da bi bilo nekredibilno, če ne bi upošteval poziva Računskega sodišča o razrešitvi Erjavca, saj je to ugotovilo, da napake niso bile odpravljene. Obenem je poudaril, da je vladna pravna služba ugotovila, da je poziv Računskega sodišča v skladu z zakonodajo.

Predsednik vlade je tudi zatrdil, da goji osebno in politično spoštovanje do Erjavca. "Da ne bo nesporazumov. Izražam neko upanje, da bo moj dober sodelavec v koaliciji še naprej, da bomo skozi težke in surove čase vodili to vlado in dokončali mandat," je še dejal predsednik vlade in poslance pozval, da razrešijo Erjavca in da čim prej imenujejo novega okolijskega ministra.

"In bi se pomenila kot dva možakarja ..."
V nadaljevanju razprave je Erjavec ocenil, da gre pri njegovi razrešitvi za politične razloge in da vzrok ni poziv računskega sodišča. Zatrdil je, da bo politične razloge za svojo zamenjavo upošteval. Kot je dejal Pahorju, je škoda, da mu ni že na Danskem ob podnebnem vrhu v Köbenhavnu povedal, da so razlogi za razrešitev politični. "In bi se pomenila kot dva možakarja in bi sprejel, da ne moreva več sodelovati," je pojasnil minister in zatrdil, da "moraš biti malce mazohista, da deluješ v tej vladi in v tej krizi".

"Če mi potrdiš, da so razlogi politični, bom odstopil in zapustil ministrsko mesto. /../ Ti boš vstal in povedal, jaz bom vstal, odstopil in odšel," je predsednik DeSUS-a še dejal premierju. Obenem je napovedal, da bo v primeru, če ga bo DZ razrešil, v 60 dneh vložil ustavno pritožbo. Gantarja pa je vprašal, ali bo odstopil kot predsednik DZ-ja, če bo ustavno sodišče ugotovilo, da je bil postopek njegove razrešitve neustaven.

Bo zdaj vlada delala kot ekipa?
Predsednik vlade je nato znova zavrnil Erjavčeve očitke, da je požrl besedo o tem, da se bo v DZ-ju preverjala ustavnost zakona o Računskem sodišču. Dodal je tudi, da obtožnega predloga zaradi nakupa oklepnikov ni dala vlada, ampak tožilstvo. "Nisem iskal razlogov, da bi se rešil Erjavca, ampak sem iskal razloge, da je vlada - kolikor je mogoče - delala kot tim," je dejal in pojasnil, da je najpomembnejša naloga vlade izhod iz krize, ne pa Erjavčeva razrešitev.

Po besedah predsednika vlade bi moral biti novi okolijski minister strokovnjak, ki se bo popolnoma predal delu na ministrstvu.

Podpisi poslancev Erjavcu niso pomagali
DeSUS si je med sejo prizadeval ustaviti postopek razrešitve. Kot je znano, je že pred sejo napovedal možnost vloge zahteve za ustavno presojo poziva za razrešitev okolijskega ministra, za kar je potrebnih 30 podpisov poslancev. DeSUS-u je podpise uspelo zbrati (celo 35 podpisov poslancev), a predsednik DZ-ja Pavle Gantar predloga, da naj DZ odloča o tej pobudi, ni sprejel.

Dejal je, da postopek ustavne presoje omenjenega zakona nima neposredne povezave z razrešitvijo Erjavca, saj ta temelji na 13. členu vlade in na ustavi. Razprava se je tako nadaljevala.

Kdo bo novi kandidat za ministra?
Kot je znano, največkrat omenjani Erjavčev naslednik Matjaž Zanoškar zanesljivo ne bo kandidat za novega ministra za okolje, saj je včeraj kandidaturo uradno umaknil. Presodil je, da zanjo nima dovolj podpore ne pri premierju Pahorju ne v koaliciji.

DeSUS naj bi imel na listi kandidatov osem imen. Med njimi se pojavlja tudi ime Mirana Gajška, načelnika Oddelka MOL-a za urejanje prostora, ki je bil pred osmimi leti kot direktor celjskega Zavoda za planiranje in gradnjo zaradi zlorabe uradnega položaja pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Za odstop me je prepričal predsednik vlade, ker sem videl, kako se muči zraven mene. Tega ne morem gledati.

Karl Erjavec o razlogih za nenadno odločitev o odstopu
Karl Erjavec dokazuje, da ne želi ostati minister za vsako ceno

Izražam neko upanje, da bo moj dober sodelavec v koaliciji še naprej, da bomo skozi težke in surove čase vodil to vlado in dokončali mandat.

Borut Pahor kljub pozivu k razrešitvi še računa na Erjavca

Če mi potrdiš, da so razlogi politični, bom odstopil in zapustil ministrsko mesto. /.../ Ti boš vstal in povedal, jaz bom vstal, odstopil in odšel.

Karl Erjavec premierju Borutu Pahorju
Kakšni bodo nadaljni koraki DeSUS-a?
Erjavec odstopil z mesta okolijskega ministra