ŠOU med drugim skrbi tudi za prodajo študentskih bonov za prehrano v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
ŠOU med drugim skrbi tudi za prodajo študentskih bonov za prehrano v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Danijel Bandelj
Danijel Bandelj je naloge predsednika ŠOS-a prevzel v začetku septembra. Foto: MMC RTV SLO

O končanem postopku in sklepih bomo obvestili javnost, takoj ko bo mogoče. Pomembno je zavedanje, da je ŠOS demokratična organizacija, ki deluje v interesu vseh slovenskih študentov.

Danijel Bandelj, predsednik ŠOS-a
Študentski zbor ŠOU-a se je brez šestih poslancev sestal na konstitutivni seji. Foto: MMC RTV SLO

Takšno dejanje za ŠOU v Ljubljani pomeni predvsem izgubo koncesijskega denarja, ki je glavni vir financiranja organizacije, čeprav lahko kot pravna oseba posluje še naprej. Glede na to, da večina sredstev ŠOU-a pride prav iz sredstev, ki ga za ŠOU nameni ŠOS, pa ta scenarij ni zelo verjeten.

Kaj izbris pomeni za dejavnosti ŠOU
Študentska organizacija univerze v Ljubljani
(ŠOU) sicer opravlja številne dejavnosti, med njimi za mnoge študente najpomembnejšo, prodajo študentskih bonov za prehrano. ŠOU poleg tega upravlja študentsko svetovalnico, posredovalnico sob in sofinancira Radio Študent, Šolt in druge zavode. Kaj se bo v primeru izbrisa iz regista in izgube financiranja zgodilo s temi dejavnostmi, ni znano, saj so si na ŠOS-u vzeli "zakonski teden dni časa za odgovore za novinarska vprašanja". Neuradno naj bi sicer več podatkov posredovali že do četrtka.

O izbrisu iz registra sicer odloča predsedstvo ŠOS-a, ki naj bi odločitev že sprejelo. Svoje mora zdaj povedati le še razsodišče ŠOS-a, ki odloča o skladnosti poslovanja organizacijskih oblik ŠOS-a z akti. ŠOS odločitve zato še ni javno objavil.

Na ŠOS-u so v nedavni izjavni za javnost potrdili, da so razpravljali o demokratičnosti volitev ŠOU-a, razprave o morebitnem izbrisu ŠOU iz registra pa niso želeli potrditi. Predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj je študente pozval k izvedbi "demokratičnih in transparentnih volitev v ŠOU v Ljubljani z namenom zagotavljanja in uresničevanja interesov vseh študentov Univerze v Ljubljani".

ŠOS: Demokratično zastopamo interese študentov
Bistvo zapleta so oktobrske volitve vodstva ŠOU-a, saj je ŠOS je zaradi domnevnih kršitev pri izvedbi volitev v Ljubljani sprožil preiskavo. ŠOS zagotavlja, da je demokratična organizacija, ki "deluje v javnem interesu vseh slovenskih študentov".

Zaplet je nastal, ko je volilna komisija ŠOU-a kandidature 45 kandidatov za člane upravnih odborov študentskih organizacij Neodvisne študentske mreže (NŠM), ki jih je sicer označila za popolne, izbrisala iz seznama kandidatur. Vzrok za izbris je bilo njihovo prispetje, saj niso bile poslane po navadni, ampak po priporočeni pošti, to pa naj ne bi bilo v skladu s pravilnikom. Na volitvah je zmagala Samostojna študentska skupina (SAS), za predsednika ŠOU-a pa so izvolili Mateja Poklukarja. SAS je tako osvojil večino v študentskem parlamentu.

Na treh fakultetah, kjer študentskih poslancev niso izvolili, je ŠOU je napovedal izvedbo nadomestnih volitev. Študenski zbor se je kljub primanjkljaju šestih poslancev že sešel na konstitutivni seji, kjer so izvolili tudi študentske ministre in člane predsedstva. NŠM je pri tem opozoril, da je sestava zbora brez šestih študentskih poslancev v prid SAS-a in zato nedemokratična.

Teden dni čakanja na odgovore pristojnih
Tako kot ŠOS tudi ŠOU ni pripravljen odgovarjati na vprašanja novinarjev, ampak so MMC-ju sporočili, da bodo "odgovore v skladu z določbami Zakona o medijih posredovali najpozneje v sedmih delovnih dneh od prejema vprašanj.". To pa je konec prihodnjega tedna.

Aleksandra K. Kovač
aleksandra.kovac@rtvslo.si

O končanem postopku in sklepih bomo obvestili javnost, takoj ko bo mogoče. Pomembno je zavedanje, da je ŠOS demokratična organizacija, ki deluje v interesu vseh slovenskih študentov.

Danijel Bandelj, predsednik ŠOS-a